Състезание по изразително четене на немски език

„Bulgarien liest vor“

В cъвpeмeнния cвят, ĸъдeтo вcичĸo e взaимocвъpзaнo, пoзнaвaнeтo нa чyжди eзици дaвa oгpoмни пpeдимcтвa. Немският език е един от най-трудните езици, но въпреки това осмокласниците от немските паралелки в ЕГ „Христо Ботев“ не се отказаха от изучаването на езика на Гьоте и Шилер, напротив – все повече се мотивираха през цялата учебна година и все още полагат усилия, благодарение на  техните преподаватели, с които положиха основите при изучаването на немския език.

„Bulgarien liest vor” e състезание, което се провежда по инициатива на Консултантския Отдел по немски език и в него участват ученици от 8 клас от всички езикови гимназии от страната, които работят по програмата за придобиване на Немска езикова диплома. Тази година бе възобновена традицията на конкурса след последното му провеждане  през 2019 г. Целта на надпреварата е учениците, изучаващи немски език да бъдат мотивирани за четене на книги, да се стимулира четивната им култура и да се повиши интересът към немската художествена литература

На 11.05.2022г. в ЕГ „Христо Ботев” се проведе училищният кръг на състезанието, в който отличените представители от всяка една паралелка – Кирил Митев, Езхан Емин и Дефне Мустафа – премериха сили, за да бъде определен училищния първенец. Кратки, но интересни и нелесни за четене истории бяха предизвикателството за всеки един  от тримата. Всички гости и преподаватели останаха впечатлени от изразителното четене на участниците, които се представиха убедително.

Комисия в състав присъди първото място като училищен победител на Дефне Мустафа. Дефне продължава да се състезава на следващия регионален кръг, който ще се проведе на 31.05.22 г. в град Варна, където ще чете откъси от романа на А.Шнайдер  „Der Junge und der Kapitän” („Момчето и капитанът“).

Гордеем се с успехите на нашите възпитаници и очакваме техните бъдещи постижения.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd/