Състезание „Lesefüchse International” в Езиковата гимназия

                                                                                                                                 

“Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време – най-търпеливите учители.”                                                                                                       

Ч.Елиът

        

               Живеем в модерен свят, в който развиващите се технологии заемат все по-голямо място. Разполагаме с  разнообразни средства за информация, комуникация и забавление, станали неизменна част от забързания ни делник. Напоследък се налага схващането, че младите хора по-рядко посягат към книгите. Не така мислят обаче младите читатели от клуб „Lesefüchse International” към ЕГ „Христо Ботев”, които с въодушевление и ентусиазъм отново се присъединиха към семейството на „четящите лисици”. Гимназията за поредна година участва в международния проект и има вече утвърдени традиции. Любознателни, вдъхновени, мотивирани, членовете на клуба работиха върху съвременни немски произведения и дискутираха върху поставените в тях проблеми. Тази инициатива има за цел да насърчава младите хора да четат книги на немски език, да подобряват езиковата си компетентност, да развиват критическото си мислене и да изразяват своята позиция. Съобразно регламента училището избира победител, който участва в националния кръг на състезанието. Тази година „четящите лисици” поеха на пътешествие в света на героите от „Side effect“ (Lukas Erler ) и  „Es war die Nachtigall” (Katrin Bongard), свят, пъстър и разнолик, изпълнен с приключения, трудности, забавления, любов, непредвидени обрати.

               На проведения училищен кръг  младите читатели показаха, че четенето на книги на чужд език е не само предизвикателство, но може да се превърне в истинско удоволствие. Десетокласниците Едис Наим, Алев Мехмедали и Джейда Салиф  дискутираха на немски език върху актуални за нашето съвремие проблеми и морално-етични въпроси. Те показаха отлично владеене на езика и комуникативни умения. Убедително и аргументирано изразиха своето мнение за междуличностните взаимоотношения, брака по принуда, провеждането на изследвания на хора, тестващи медикаменти,  любовта и нейните измерения, защитата на животните, търсенето на собствена идентичност. Учениците дадоха на своите учители препоръки за това, как литературата да бъде интегрирана по-успешно в учебните часове.

Едис Наим бе избран за победител и получи възможността да  представи училището на националния финал в град Ловеч. Всички участници в надпреварата бяха поздравени от Борислав Енчев, член на журито и участник в националния кръг на състезанието миналата година.

Той пожела много бъдещи успехи на настоящия победител и изрази надежда „четящите лисици“ да поддържат тази успешна традиция и да запазят желанието си да пътешестват в необятния и вълнуващ  свят на книгите.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-lesefuchse-international-%d0%b2-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0/