С БОТЕВ ПРЕЗ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО

Националният музей „Христо Ботев“ в Калофер посрещна 50 ученици от Езиковата гимназия в Кърджали за участие в музеен урок, посветен на патрона на училището. Урокът „Непознати истории и песни за Ботев“, подготвен от учителите Павлина Чавдарова и Емилия Владева и подкрепен с фактология от уредник в музея, бе насочен към малко известни исторически дела от живота на поета революционер, както и към нови стихове за него от съвременни автори.

Урокът с познавателна  и занимателна цел представи образа на Ботев не само като велик гений на перото и на революцията, но и като обикновен човек като всички нас, който също е имал семейство, обичал е и е бил обичан. Основната линия на урока проследи как една обикновена личност се превръща в необикновен и неподражаем пример за поколения българи.

Отишъл си едва на 28 години, той продължава да владее умовете и сърцата на поколения българи с пъстрото си битие, изпълнено с много противоречиви житейски събития. На вниманието на учениците бяха представени оригинални вещи на войводата и богат снимков материал, който убедително представи Ботев не като кабинетен радетел на свободата, а като завършен революционер, духовно сроден с най-прогресивните умове на XIX век.

В края на музейната среща младежите и девойките още веднъж се докоснаха до стиховете, които възпяват българската душевна болка, омагьосващата сила на българската природа и неподражаемата воля за свобода.

В рамките на занятието по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ учениците поднесоха венец и се поклониха пред величествения монумент на Христо Ботев в град Калофер – град, в който традициите са пренесени през времето и пространството, за да бъдат споделени с поколенията.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be/