С езика на логиката и математиката успяваме навсякъде

Весела и Пламен от Езиковата в Кърджали сред най-добрите по математическа лингвистика

За поредна година учениците от ЕГ “Христо Ботев”, гр. Кърджали участваха  на Националната олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе през месец април 2024 г. в гр. Бургас. Весела Щерева Добрикова от 12 клас и Пламен Ангелов Груев от 11 клас постигнаха резултати, с които достигнаха много добра позиция в своята  група.

Весела Добрикова се занимава  с лингвистика от 2020 г.  Това е трето участие в националния кръг на олимпиадата по лингвистика, като винаги е постигала много висок резултат, а през 2023 г. е лауреат на олимпиадата с оценка Отличен 6, което я постави сред най-добрите математици-лингвисти в страната. Пламен Груев достигна до националния кръг на олимпиадата след усилена подготовка от две години. Той е  мотивиран да продължи подготовката си през следващата година.

Успехът им не е случаен, а е резултат на усилена мотивация и подготовка, последователност и системност. За да се занимаваш с лингвистика най-важното е да умееш да разсъждаваш логично. Решаването на задачи по лингвистика изисква да се разчитат или разшифроват  текстове  на малко познати езици – древни и съвременни, с помощта на логиката и знанията за езиците като цяло, a чрез прилагане на  математически методи, интуиция и въображение да се опишат и съпоставят с българския език. В последните години математическата лингвистика се свързва с фундаментални и приложни изследвания в теоретичната, компютърната и математическата лингвистика, езиковите технологии, математическите и логическите основи на информатиката и изкуствения интелект, алгоритмиката и технологиите на знанието.

Постиженията им са повод за гордост за Гимназията и професионално удовлетворение за ръководителя на групата на математиците-лингвисти госпожа Маргарита Стамова.

Поздравяваме учениците-лингвисти за постигнатите резултати! Пожелаваме им много  успехи!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d1%81%d0%bf/