С Лятна изследователска академия приключи проектът „В търсене на значимите“ на ЕГ „Христо Ботев“ – гр.Кърджали

От 28.06 до 30.06 се проведе Лятна изследователска академия,организирана от ЕГ „Христо Ботев“ по проект „В търсене на значимите“, финансиран от ЦОИДУЕМ. Общо 100 ученици и 10 учители  се включиха в нея по различни направления. В град Велико Търново екип „Слава“, сформиран по проекта,  беше част от Международен фестивал на историческите възстановки   в крепостта Царевец  като се върнаха във времето на Средновековието.   Зад стените на крепостта се проведе големият Международен фестивал „Средновековен Търновград”. Над 140 реконструктори от пет държави – България, Италия, Украйна, Сърбия и Румъния пресъздадоха бита, ежедневието, културата и традициите, войнското дело и уменията по времето на Второто българско царство и Европа в периода XII-XIV век. Специален акцент бе поставен върху кулинарията.

По същото време на пристанището в Бургас екип „Професии“   се потопи в тайните на мореплаването и въздухоплаването. Учениците бяха гости на  72. рожден ден на летище Бургас. Ден, на който през 1947 година се слага началото на първата на българска въздушна линия София-Бургас.

Празничната обстановка и увлекателният разказ на екскурзовода запознаха екип „Професии“ с историята на въздушния транспорт и всички видове професии свързани с него.С огромен интерес учениците влизаха в различните летателни експонати.

Основната цел поставена пред този екип образователното „пътешествие по море и въздух“  бе осъществена чрез разказите и видяното на пристанище и летище Бургас.

Далеч от морето, в горската местност комплекс „Белите брези“,   учениците участници в екипите  „Аз, гражданинът“ и „Добротворец“  проучваха  позабравени игри  като  стрелба с  лък  и петанка. В местността край с.Мезек те посетиха  тракийската куполна гробница и крепостта, с възможност за ролеви игри на открито.  Учениците търсеха скрито съкровище и чуха интересни факти за крепостта, от която се  виждат   три държавни граници .

След връщането в миналото  групата се настани в комплекс край Ардино като там имаше лекции за здравословен начин на живот, справянето с хазартни зависимости, поход, творческа работилница на тема „Приятелство“ и игри на открито като футбол, федербал и др.

С организирането и провеждането на тези дейности приключи и успешният проект на Езиковата гимназия. Проектът „В търсене на значимите” целеше пълноценна социализация на ученици от етническите малцинства и изграждането на умения за живот в общност с други хора.Тези умения включваха усвояването на определени правила, социални норми, език и начин на общуване, модели на поведение, ценности и нагласи.Чрез създаване на четири екипа участниците в проекта   развиха  богат набор от комуникативни умения, натрупаха  опит от общуване в различни социални сфери, а родителите деликатно бяха включени в натрупването на социалния им опит.

Заедно с това    бе представена  иновационна стратегия за интеграция чрез овластяване на всеки един участник в проекта, по пътя му към кариерна и професионална реализация. Акцент в проекта бе заклеймяването на порочните практики на сегрегация, равнопоставеност, изграждане на диалог и запознаване на обществеността в град Кърджали с целите и приоритетите на програмата. В рамките на проекта, с продължителност 10 месеца, бяха  подготвени и излъчени предавания по различни обществено значими теми и с широк местен отзвук, подготвени съвместно от ученици и родители с различен етничеки и социален статус. Беше организирана и проведена Лятната изследователска академия   в различни направления, включващи еклектиката между училище и реален живот.

За първи път в град Кърджали се проведе игра “Градско социализиране”, която  направи институциите по-близки и разпознаваеми за учениците, а победителите посетиха Народното събрание в град София.

За работа със семейството за разясняване на ползите от образованието на учениците от етническите малцинства работеше  родителският клуб „Заедно в час” , с участието на 30 родители.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81-%d0%bb%d1%8f%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b8/