С разнообразни инициативи отбелязахме Баба Марта

…а дойде ли Първи март, червени и бели пискюли украсяват детски ръчички, момински пазви и момкови калпаци. И така, откакто я има България и докато има поне един българин по широкия бял свят….

С разнообразни инициативи отбелязаха този чудесен обичай в Езикова гимназия „Христо Ботев“

Първият ден от месец март бе изпълнен с много усмивки, благопожелания и добри дела. В ЕГ „Христо Ботев“ се проведе мартенски базар, организиран от клубовете „Занаятчийска работилница“ и „Арт занимания“. Младежите, подкрепени от учителите Мария Митрева и Ширин Хаджиева, дадоха за пореден път урок по човеколюбие, като събраните средства от продажбата на ръчно изработените от тях мартеници ще бъдат дарени за благотворителност. По традиция мартенички получиха и всички ученици, учители и служители в училището.

След като младежите спомогнаха със своя труд за постигане на пролетно настроение в Езиковата гимназия, с преплетени бяло-червени конци – символи на здравето и благополучието, се отправиха към улиците на града и към различни институции, за да закичат с тях своите съграждани. Основната цел бе да ги изненадат приятно, да ги заредят с ведрост и да им подарят усмивки.

Първомартенското емоционално преживяване продължи с инициатива за изработване на най-дългата мартеница в училище, подета от осмокласниците от немските паралелки и подкрепена от техни съученици, учители и родители. Всеки един от тях донесе по един бял и един червен детайл, които впоследствие бяха съединени. И както гласи народната поговорка „Капка по капка вир става“, при тях детайл след детайл се получи почти 60-метрова мартеница. Учениците бяха подготвили и топла питка, защото според традицията хлябът е живот и добруване. Те споделиха, че са изработили тази мартеница, за да покажат,  че дори и да има някакви различия между тях, когато си подадат ръка, когато са свързани един с друг, когато са единни – са сила. Дори и някой да залитне, другите ще го хванат, още преди да е паднал. А фигурите, които образуваха на двора и бяха заснети от дрон, символизират кръговрата на живота и безкрайността на добротата. Тази инициатива те посветиха на своите съседи и приятели от Р. Турция и Сирия, които само преди три седмици пострадаха от опустошителното земетресение. Мартеницата е посветена и на всички хора, засегнати от природни бедствия, като чрез нея ботевци желаят да вдъхнат кураж в тези трудни времена и да припомнят, че след всяко лошо събитие настава време и за надежда.

Нека символът на надеждата и вярата в доброто ни зареди с енергия и донесе много радост, обич и топлина!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%be%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0%d1%85/