Творим, учим и побеждаваме

Двама са финалистите от ЕГ “Христо Ботев“ на Националното състезание по творческо писане и над един клас ученици ще мерят сили на  областния кръг на олимпиадата по английски език, млади преводачи очакват награди

От десетилетия Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали е без конкуренция при участията си в национални състезания и олимпиади по английски език. Възпитаниците на училището печелят призови места и със своите постижения доказват  брилянтната си чуждоезикова подготовка, която е и сериозна атестация за професионализма на техните  учители.

Състезанието по творческо писане на английски език се организира по инициатива на Фондация „Корпус за образование и развитие- КОРПлюС“ в партньорство с Посолството на САЩ и Американския университет в България. Конкурсът насърчава учениците да използват английския език по забавен начин и най-вече да мислят нестандартно. И тази година включените в конкурса теми бяха интересни и провокиращи въображението на участниците. Те имаха възможност да избират между три теми за съответната възрастова група.

Берин Шабан от осми клас впечатлява журито със своята писмена работа на тема: ” I went to bed on New Year’s Eve and woke up in 2026″ (Легнах си в навечерието на нова година и се събудих в 2026), а десетокласничката Весела Добрикова пише по темата ” People trust me with their secrets; they shouldn’t  (Хората ми споделят своите тайни, а не би трябвало).

Учителите умело ги мотивират да разсъждават креативно по теми, които развиват въображението и подпомагат обогатяването на лингвистичните умения на английски език.

В последния ден на месец януари ще бъдат ясни победителите от финалната надпревара на 12-тото състезание по творческо писане на английски език. Конкуренцията, както обикновено, е много сериозна. Над 2 300 участници от 126 държави представят за тази година своите оригинални идеи и с трепет очакват престижната класация. Ежегодно от Езиковата гимназия има класирани ученици на  националното състезание.

Добрите новини следват своя ред и дни преди междусрочната ваканция станаха ясни резултатите и за предстоящия областен кръг на олимпиадата по английски език. Тридесет и осем са учениците от осми до дванайсети клас, които се класират за областния кръг. Той ще се състои на 19 февруари, а в същия ден е насрочено Международното състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата (KGL), в което ще участват двадесет и девет ученици от осми до единайсети клас.

Дружеството „Приятели на САЩ“ – Кърджали ежегодно  инициира и конкурс за превод по случай месеца на Америка в Кърджали, който по традиция се отбелязва през месец февруари. Председател на журито е Алеко Дянков – един от най-добрите преводачи в България от английски език. Ботевци проявиха сериозен интерес към конкурса и ученици от десети и единайсети клас ще се борят за призови места в надпреварата.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bc-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bc-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5/