Театрален празник „Генерация Z – виртуалния свят и културното многообразие“

На 13.12.2018г. Областна администрация Кърджали в партньорство с Езикова гимназия „Христо Ботев“ организира публично събитие под надслов „Генерация Z  –  виртуалния свят и културното многообразие“, което се проведе в Театрално-музикален център Кърджали.  2018 година е обявена за година на културното наследство и европейското културно многообразие. Целта е да се представи пред широката общественост палитрата от етноси, култури и форми на съвременно изкуство в ЕС и да се открои приносът на България към европейските ценности. Инициативата е в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС.

Младите театрали на езиковата  представиха пиесата на немски език „Chat and shop“ на Юта Репенинг, носител на трета награда от фестивала на ученическите театри „Завесата се вдига на немски език“ в Сливен през 2018 г, и спектакъла „Представлението на „Хамлет“ в село Долно Туткаво“ от Иво Брешан на български език. Във фоайето бе аранжирана изложба за мястото и ролята на Германия като държава-лидер в ЕС, възможностите за образователен и културен обмен, които предлага, както и ретроспекция на съвместни международни проекти с работен език немски, по които ЕГ „Христо Ботев“ работи. Събитието отличи ролята на чуждоезиковото обучение сред младите хора, в частност по немски език, за опознаване на европейската литература, култура и изкуство с цел да привлече аудиторията към немската и българската драматургия и театър и да предостави на подрастващите платформа за общуване, която стимулира професионалното им израстване, гражданска активност, толерантност към различните и чувство за принадлежност към голямото европейско семейство.

Гостите на тържеството се увериха в прецизната езикова подготовка по немски език и се насладиха на оригинална режисьорска интерпретация, майсторска хореография и завладяващо сценично присъствие на младите театрали от ЕГ „Христо Ботев“.  Преди спектакъла във фоайето на театъра бе  подреден традиционният благотворителен коледен базар под патронажа на областния управител в подкрепа на децата с увреждания, в който се включиха участници от клубове „Занаятчийска работилница“ и „Екология“.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-z-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%82%d1%83/