Театрален спектакъл в чест на патронния празник на Езикова гимназия „Христо Ботев”

За поредна  година  на сцената на ТМЦ в  град Кърджали, пповод патронния празник на своето училище талантливите  възпитаници на Езикова гимназия „Христо Ботев“  се изявиха в традиционен театрален маратон. Зрителите, препълнили  залата, отново се  насладиха на изпълненията на театралите и  се увериха в силата на изкуството да въздейства върху тези, които имат желание и възможност да заздравят връзката му с тях, помагайки им да понесат по-леко трудните моменти и изненадите, които животът поднася.
Събитието бе представителна изява на клубове по интереси  по проект „Твоят час“: Театрално студио на немски език с ръководител Радка Попгеоргиева; Театрално студио на английски език с ръководител Таня Маровска; Театрално студио на френски език с ръководител  Мила Кулова; Театрално студио -1 с ръководител Калина Ирикева и Театрално студио -2  с ръководител Атанас Атанасов. По рано през настоящата учебна година петте театрални състава на гимназията взеха участие в престижни театрални фестивали в град Сливен, Стара Загора, Нова Загора и увеличиха фонда с поредните отличия и награди  от тях.
За шести път младите талантливи ботевци се представиха на театралния фестивал „Завесата се вдига за немски език“, организиран от Гьоте институт-България, МОН и фондация Ханс Зайдел, където спечелиха призовото трето място в оспорвана конкуренция с още 12 състава от елитни гимназии в страната.  Публиката  се наслади на пиесата „Chat und shop“ /„Чат и шоп“/ на Юта Репенинг. В нея немските театрали с иновативни средства, умела актьорска игра и отлично владеене на немски
език представиха какво се случва във виртуалния свят и в главата на тези, които прекарват своето време  пред компютъра или пред смартфона.
         На въпросите, свързани с цената на славата, с това, дали са щастливи популярните в училище и доволни ли са от живота, който водят се заеха да отговорят участниците в пиесата на английски език  „Цената на славата“ . С постановката английската трупа получи наградата за цялостно представяне на  фестивала за авторска драматургия на английски език, а с представянето си пред родна публика събра множество аплодисмент .
         Завесата се вдигна на кърджалийска сцена и за театралното студио на френски език. Франкофоните участваха в Международния ученически фестивал за френски театър в Стара Загора и заслужено се превърнаха в любимци на публиката.  В пиесата „С крака в празното пространство“ на Селин дьо Бо те представиха  и пред своите съученици живота на група младежи,  живеещи в свой паралелен свят, различен от действителния.
Талантливите ученици  от Театрално студио -1 и  Театрално студио -2 представиха пиесата „Представлението на „Хамлет“ в село Долно Туткаво“  от Иво Брешан.  На събрание на местния народен фронт в село Долно Туткаво се приема решението да бъде поставена пиесата „Хамлет“ от У. Шекспир. Даскалът има за задача да преправи Шекспировия текст на прост разбираем език. С много хумор и талантлива актьорска игра пред публиката оживя сблъсъкът на два свята, на различни интелекти и  на различни културни  ценности. Младите актьори очаровали с талантливата си игра   новозагорската публика на театралния фестивал „Арлекин“ в Нова Загора, в деня на патронния празник на Гимназията завладяха и  кърджалийската публика и бяха изпратени с  бурни овации и аплодисменти.
Отбелязвайки деня на своя патрон, ботевци за пореден път показаха, че   магията на театралното чудо ще продължи  да завладява всички  в бъдеще, защото има силата да пречиства и да ни прави по- добри.
 

 

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d0%bb-%d0%b2-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%bd/