Театрален фестивал в чест на празника на ГПЧЕ „Христо Ботев”

030620159_t1С театрален маратон за втори юни и препълнена зала, обществеността на Кърджали уважи честванията на патронния празник на ГПЧЕ „Христо Ботев“

В Драматичен театър „Димитър Димов“ град Кърджали театралите от езиковата гимназия в града зарадваха многобройната публика със своята продукция. Репертоарът на театралното студио на български език е с тринадесетгодишна история, а днес мнозина момичета и момчета, запленени от магията на Мелпомена, са лекари, юристи, компютърни инженери, архитекти, икономисти, актьори. Те работят в различни точки на света, но пазят в сърцето си спомена на първата пиеса, в която са участвали. Пазят добрия спомен от аплодисментите на публиката, помнят усмивката на ръководителя на студиото госпожа Калина Ирикева, която неуморно работи с младите хора през годините.

След всяка постановка и отшумяването на аплодисментите, интересът на учениците към сцената нараства. Преди девет години вучилището бе сформирано театрално студио на френски език с ръководител госпожа Цонка Пашалиева, която с голям ентусиазъм подготвя френскоговорящата общност за участие в международния театрален фестивал на френски език. Награди, отлично партньорство с фирма „Пневматика- Серта“ и признание за труда и таланта. Не спираме с ентусиазма на учители и ученици. Преди четири години се появиха театрални студия на немски и английски език. Така сформираната ТЕАТРАЛНА АКАДЕМИЯ ГПЧЕ „Христо Ботев“ обедини усилия, заложи сериозни цели и постигна изключителни резултати благодарение на работата и финансирането по Проект „УСПЕХ“ на образователното министерство. Ръководител на англоговорящите актьори е Таня Маровска, а Немското театрално студио е с ръководител Радка Попгеоргиева. Всички групи всяка година носят престижни национални награди за училището и това им дава самочувствие. Оказвайки професионална помощ, с тях работи и актьорът Атанас Атанасов – режисьор на всички постановки от празничния театрален маратон.

Точно в 10:30 часа водещите Адриана Добрева и Стефан Михалев обявиха началото на театралния фестивал, посветен на патронния празник, с представянето на театралното студио на английски език. Пиесата е авторска, по идея на десетокласничката Назмие Мустафа, която спечели наградата за най-добра драматична женска роля на Националния фестивал за театър на английски език, организиран от МОН. Играта на всички на сцената бе запомняща се. Виктория Ангелова, Зорница Запрянова, Юсеин Мехмедали, Росица Черкезова, Люба Колячева, Русин Николов, Олджай Кахраман, Таня Арабаджиева и Ангел Димитров блестящо представиха сложните взаимоотношения между младежите и се радваха на зрителските симпатии.

След затъмнение завесата се вдигна и ни препрати в Германия, където от взаимоотношенията и споровете в едно семейство станаха явни предразсъдъците на немците по отношение на чужденците. Пиесата е на немския автор Ханс Георг Краус и бе представена на ежегодния театрален фестивал „Завесата се вдига за немски език”, организиран от МОН, Немско посолство и фондация „Ханс Зайдел”. Актьорите, изиграли отлично своите роли са Никола Ликов – спечелил награда за най-добра мъжка роля, Берна Ахмед, Ивана Зидарова, Деница Георгиева, Гергана Вакарелова, Йоана Милева, Александрина Янева, Васил Христов, Богомил Тодоров и Павел Димитров.

Завеса, прожектори и отново пиеса-този път на френски език. „Човекът, който се смее“ на Виктор Юго бе предизвикателството пред младите френскоговорящи актьори. След множество перипетии, двама от персонажите стават известни актьори и между тях се заражда една голяма любов…Интриги, живот във висшето общество, разочарования, драматичен финал и …заслужени аплодисменти за актьорите Борис Крумов, Виктор Тодоров, Мариана Иванова, Веселина Тонкова, Мелис Мехмед, Криста Колева, Надежда Тодорова, участвали през изминалата учебна година в Националния фестивал на франкофонския театър, организиран от МОН и Френския културен институт в България.

За тринадесетата постановка на театралното студио на български език бе избрана пиесата „Гераците“по Елин Пелин. Нестандартният поглед бе насочен не толкова към разпада на патриархалните отношения, а към коренната промяна у човека. Старост, отчуждение, покруса, отчаяние… Великолепна игра, която миг преди да завият сирените спря и всички в залата станаха на крака, за да почетат подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Иван Димитров, Георги Колев, Антония Панайотова, Бехти Чауш, Мариела Василева, Мариян Христов, Михаил Мандаджиев, Ефе Балканлъ, Николета Василева Даная Римпопова и др. изправиха на крака залата в театъра. Ръководителите на театралите Калина Ирикева и Атанас Атанасов получиха заслужена награда за труда – обичта и аплодисментите на публиката. Шест от актьорите играха за последен път на училищната сцена. Абитуриентите изразиха благодарността си към ръководството за дадените възможности за изява и поздравиха своя режисъор Атанас Атанасов, който не присъстваше на спектакъла за ентусиазма и вдъхновението. В знак на признание за таланта на младите тетрали за всички групи имаше кошници с цветя от ръководството на гимназията и от Областна администрация – Кърджали.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%b2-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0/