Театрална академия за таланти

29042015С няколко престижни награди учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” обогатиха колекцията на Гимназията. Момчетата и момичетата от тетрално студио на английски език демонстрираха талант и оригинални драматургични идеи и заслужено обраха едни от най-престижните награди на приключилия Национален фестивал за авторска драматургия на английски език, провел се в град Сандански. Възпитаниците на Гимназията участват за втора година и доказват, че са сред най-добрите в страната.

Регламентът изисква участниците сами да напишат текста на пиесата и да съживят героите на сцената. И тази година желаещите са се изявят като актьори и драматурзи бяха от всички краища на страната – София, Варна, Смолян, Русе, Сандански, Казанлък, Кърджали, Пловдив. Младите театрали бяха разпределени в две възрастови групи и представиха авторската пиеса „Неизбежното”.

Зрителите се потопиха в една драматична история, чието действие се развива в училище. Скайлър и Оскар са тийнейджъри като всички други, но не съвсем. Просто изглеждат ,,странно” за разбиранията на ,,избраните” и ,,лакеите” им. И така животът на Скайлър и Оскар се превръща в кошмар – подигравки, унижение, побои. Оскар намира сили да се опълчи, но Скайлър – не. Тя наистина вярва, че е чудовището, за което всички я мислят и слага край на живота си, защото няма сили да се бори и да се противопостави на тормоза.

Училището е място, където се очаква да научаваш, но напоследък то е място, на което ти се присмиват, просто защото не се вписваш. Никой няма право да отнеме чуждото щастие. Всеки преследва мечтата си, но понякога единственото, на което се надява е някои да му протегне ръка в труден момент.
Пиесата бе отличена за най-добър драматичен сценарий, най-добре интерпретирана съвременна проблематика, а Назмие Мустафа получи награда за най-добра женска драматична роля.

Освен Назмие Мустафа, която даде идеята за сценария, в пиесата участват още десетокласниците Виктория Ангелова, Юсеин Мехмедали, Росица Черкезова, Люба Колячева, Зорница Запрянова, Русин Николов, Олджай Кахраман, Таня Арабаджиева и Ангел Димитров. Ръководител на групата е Таня Маровска, а режисьор на пиесата е Атанас Атанасов.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8/