Уникално признание! Директорът на Езиковата в Кърджали с отличие „Свети Иван Рилски”

За първи път директор на училище от област Кърджали бе удостоен с отличието „Свети Иван Рилски”. Признанието за високи резултати в професионалната дейност и принос към образованието получи Йорданка Чавдарова. Директорът на Езикова гимназия „Христо Ботев” получи отличието лично от просветния министър Красимир Вълчев на официална церемония в Рилския манастир на 11 май, когато се отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий.

С грамота, икона на Свети Иван Рилски и парична награда от 1000 лева бяха отличени общо четирима директори на училища в страната. Сред тях е и Диана Димитрова, директор на ОУ „Стою Шишков” в смолянското село Търън.

Преди тържеството бе отслужен молебен от игумена на манастира епископ Евлогий, който освети иконите. „Прекрасна е традицията всяка година Министерството на образованието и науката да отличава директори на училища, които не пестят сили и фантазия да се усъвършенстват, но и да подтикват учителите около себе си постоянно да се квалифицират, за да дадат най-доброто на своите възпитаници”, каза министър Вълчев. „Не е случайно, че това тържество се случва точно тук. Светата Рилска обител е мястото, където почитаме закрилника на българския народ.  Не е случаен и денят, в който връчваме наградите – 11 май е Ден на светите равнооапостоли Кирил и Методий, чиито следовници са учителите, чиято мисия е да сеят и знания, но и памет за миналото ни”, посочи той.

Йорданка Чавдарова е директор на езикова гимназия, чийто сайт е включен в специален англоезичен каталог, разпространен във всички европейски страни и е своеобразна реклама на българското образование. Този каталог дава възможност за контакти с училища в цяла Европа и за участие в редица международни проекти, по които гимназията работи. Възпитаниците на това кърджалийско училище имат високи постижения от престижни езикови форуми – национални олимпиади и състезания,  театрални конкурси и др. По идея на директора е създаден първият ученически гвардейски отряд “Ботеви потомци”, а през 2015 г. и ученически фанфарен оркестър – нов символ на училището.

Диана Димитрова е трето поколение учител. Като директор тя създава благоприятни и иновативни условия за учене и работа, използва нестандартни подходи в работата с екипа си. Лично се ангажира с постоянната квалификация на специалистите. В училището всички педагози работят нестандартно, компютърно грамотни са и привличат студенти–практиканти, чиито наставници са. В училището има два модерни компютърни кабинета, три интерактивни дъски, преносими компютри и мултимедийни проектори за всички класни стаи. Освен че децата в това училище са с общ успех между много добър 5.05 до отличен 5.57, те участват в множество проекти, печелят награди от конкурси и състезания.

„Тази награда е за всички преподаватели и ученици от Езиковата гимназия в Кърджали. Нашата работа е екипна. Приемам това високо отличие като оценка не само за мен, но и за екипа от преподаватели и ученици. Благодарение на всички наши усилия нивото на образователна подготовка в гимназията е едно от най-високите в страната”, заяви за 24rodopi.com директорът на „Христо Ботев” Йорданка Чавдарова.

24rodopi.com

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b7%d0%b8/