Учебници срещу таблети – в Езиковата дебатират на немски език за иновациите в образованието

В Езиковата гимназия за пореден път се проведе състезанието по немски език  „Международни младежки дебати“, в което училището от години е единственият участник от област Кърджали. Проектът за международни младежки дебати на немски език се   организира  от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия, няколко фондации и се провежда в 14 европейски държави от Централна и Източна Европа.

Дебатите се организират на училищен, регионален, национален кръг и завършват с международен финал. Целта на проекта е да подтикне младите хора в Европа, изучаващи немски език на ниво В2/С1, към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване, да подпомогне изграждането на мислещи и толерантни  млади хора. Вече пета поредна година възпитаниците  на Езиковата гимназия достигат до националния или международен кръг  на състезанието, където показват своите умения да се изразяват на немски език и способностите си за мотивация на собствено мнение по определена общественозначима и актуална тема.

 Повече от час участниците в трите дебатни рунда  разискваха  на немски език темата  „Трябва ли учебниците да бъдат заменен с таблети?“. Учениците от немските паралелки на випуск 11 клас изразиха своето мнение ЗА и ПРОТИВ по предварително изтеглен жребий. Те противопоставиха мнения по темата, разглеждайки я от различни аспекти, а именно: образование, възпитание, екология, опазване на здравето, приложение на  технологиите в училище, демокрация и права на детето и др. Публиката, която проследи с интерес представянето на трите четворки дебатанти, водена от изложените от участниците аргументи, изрази с гласуване своето мнение по темата. По традиция модератори на събитието  бяха представители на десети клас, които са бъдещите участници в проекта. Тази приемственост, превърнала се вече в традиция, прави от формата не просто състезание, а поле за свободен обмен на идеи, езикови умения и комуникативност между отделните випуски, изучаващи немски език.

 Жури в състав Нигяр Наим- главен учител по немски език, Марина Димова – училищен ръководител на проекта и Борислав Енчев – миналогодишен победител в състезанието и участник в международния кръг, определи тримата финалисти от училищния кръг –  Елиф Махмуд, Калояна Тодорова и Елица Караусева.  

Те  продължават към Регионалния кръг през месец  април  и ще се съревновават с най-добрите дебатанти  от  страната  за  място в    „Лагера на победителите“  в Дрезден, Германия.

 Всички участници Джан Мехмед, Мадлена  Солакова, Нурджан  Ибрямова, Селин  Чакър,   Кристина Величкова,  Теолина Величкова,  Ирен Генова, Mевлян Мустафа, Зехра  Юсеин са част от клуба по „Дебати на немски език“,  който е един от най – успешните в училището.  Освен удоволствието  да поспорят на немски език, всички дебатанти получиха  и сертификати за участие.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b5/