Учениците от ЕГ „Христо Ботев“ с Live-Stream от Берлин

           На 01.10 учениците от немските паралeлки в ЕГ „Христо Ботев“ участваха виртуално в заключителното събитие на проекта „Jugend debattiert Internatioal”, което се провежда в столицата на Германия.

Онлайн събитието бе открито   с поздравления на д-р Волфганг Шойбле, председател на Бундестага,  който  във видео обръщението си пожела на дебатантните да избягват популиските изказвания, а обективно да коментирата демокартичните процеси,със силата на точните данни, анализи и реални аргументи. Той непропусна да поздрави в аванс и немскоговорящата общност с наближаването на Деня на немското единство на 3 октомври.

Ботевци  заедно със своите връстници от Централна, Източна и Югоизточна Европа обсъдиха  два онлайн дебата на следните теми:

„Трябва ли да има минамален праг  при избори за Европейския парламент?“

и

„Трябва ли системите за лицево разпознаване  да бъдат забранени за видеонаблюдение в публичното пространство?“.

            Учениците коментираха аргументите за и против  и изразиха лична позиция по проблемите както за видео наблюдението на обществени места, така и за европейския изборен процес.  

             В проекта участват представители на 14 държави, а право на участие имат единствено училищата, в които учениците се обучават по програмата за придобиване на Немска езикова диплома.

            Езиковата гимназия   от 20 година е DSD- училище , а в проекта за младежки дебати се включва от самото  начало на състезанието в България преди три години  и от тогава е фаворит сред участниците.

            Ежегодно учениците от ЕГ „Христо Ботев“ достигат до Националните  или Международни финали на състезанието по дебати.Успехите им се дължат на отличната екипна работа на двама преподаватели- Нигяр Наим, учител по немски език и  Марина Димова, учител по философия на немски език, която през следваща седмица ще представя  България в  Годишната среща на  участниците в проекта в Берлин.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%81-live-stream-%d0%be%d1%82/