Ученици от езиковата гимназия четат с гражданите на Кърджали

gchЗрелостниците от ПГПЧЕ „Христо Ботев“ „предизвикаха“ кърджалийци с инициативата „Голямото четене“

Ученическият съвет, учителите по Български език и литература и ръководството на Гимназията обединиха усилия и организираха редица инициативи, свързани с Националната седмица на четенето. Проявите са в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността сред младите хора. Седмицата на четенето е годишна кампания на Министерството на образованието и науката в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020 г.).

Във фоайето на училището беше подготвен кът, посветен на четенето. Ученическият съвет излъчи доброволци, които подготвиха плакат с мисли и цитати от бележити личности, посветени на книжното богатство. Специално изготвиха и презентация, разкриваща предимствата на четенето – пази физическото здраве, тренира концентрацията, предпазва от стрес. Специално подбраната селекция от книги в къта включваше имената както на български класици, така и на чуждестранни автори. Не липсваха и книги на английски, немски, френски език – характерни за гимназия с чуждоезикова насоченост. Деветокласници се събраха в библиотеката на училището и четоха пасажи от любимите си произведения. Всеки направи кратка анотация на своята книга и така успя да заинтригува останалите. Разпалени дебати, но и много усмивки изпълниха книгохранилището. Те си тръгнаха с усещането за пълноценно прекарано време и си обещаха това да не е последната им такава сбирка.

Учителите също се опитаха да отделят по малко време от така натоварените часове, за да поговорят с учениците за книги и четене. Четенето е най-добрият начин за прекарване на свободното време. Никога не може да ни омръзне да четем, защото на света има милиарди книги и дори няколко живота не биха ни стигнали да изчетем всичко написано през цялата история на човечеството. Не само часовете по български език и литература са време за допир между учениците и книгите. Мотивацията за четене трябва да бъде повишавана във всички учебни часове. Само така ще възпитаме грамотни и можещи млади хора – бе тяхното мото през седмицата. Не се отказвайте, докато не намерите „вашата“ книга, която ще промени живота ви! А после продължете към следващата, която ще ви отведе кой знае накъде – бе техният съвет към учениците от гимназията.

Зрелостниците също се включиха активно в проявите. Те продължиха за втора година успешната дарителска акция под наслов: „Дари книга, прочети книга“ и така попълниха книжния фонд на училищната книгообменница, която е улеснение за всички почитатели на книгите.

Във финалния маратон на четенето членовете на клуб „Публична реч“ Росица Черкезова, Стефан Михалев, Ата Карагьозов, Музин Фидан и Аделина Димитрова участваха в радиопредаване в Общинско радио Кърджали, където прозвучаха текстове на именити български класици. Учениците споделиха пред микрофона, че за тях четенето е едно от малкото неща, които са способни да променят всеки човек. Книгите обогатяват, възпитават, култивират, въздействат по неповторим начин и доказателството е финалът на днешния ден – „предизвикателството“ за жителите на Кърджали – съвместно четене. Мястото на импровизираните срещи с литературата и младежите от Езиковата гимназия бяха оживените кръстовища  и централните улици. Младежите бяха ентусиазирани от топлото отношение на гражданите, които с удоволствие четоха стихове от Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков  и се потопиха във вълшебния свят на разказите на Елин Пелин и Йордан Йовков.

За учениците от ПГПЧЕ „Христо Ботев“ голямото четене продължава, защото всички те знаят, че чрез книгите и усвояването на чуждите езици те ще бъдат сред отбора на успелите по цял свят ботевци.

 

gch1gch2gch3gch4gch5gch6

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82-%d1%81/