Ученици опознават институциите по проект на ЕГ „Христо Ботев”

Езиковата гимназия отново изненада своите възпитаници с иновативна игра за ориентиране в градската среда. Състезанието   „Градско социализиране” се реализира  в рамките на проект „В търсене на значимите”, финансиран от ЦОИДУЕМ.

Старта на играта даде директорът на училището и ръководител на проекта г-жа Чавдарова. В състезанието   участваха  21 отбора, които съответстват  на 21 класа в училището, а участниците  са    на възраст 14-17г..В рамките на един ден те  трябва   да събират карти с печати от 30  различи институции сред които Община Кърджали, Областна Администрация,спортен клуб, градска библиотека,обреден дом, църква, джамия и др.

Водещият  състезателен принцип   стимулира класовете-отбори да работят заедно в екип, да намерят общ език и да се обединят около една цел. Като   доброволци   се включиха  и родители.  Практически ориентираната задача   в реална градска среда,   посочи  на учениците къде са намират едни от най-важните институциите в град Кърджали като  заедно с това повиши доверието им към  тях и ги направи   по-близки и  разбираеми.

С посещението на  местни структури     възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев”  придобиха  нов поглед   в разбиранията   за същността на гражданското участие в   динамиката на обществения живот.

Първите 12 отбора  преминават  на втори етап, който ще се състои през месец април  и включва  дебати по   4 важни обществени теми- образование, здравеопазване, кариерно ориeнтиране, права и задължения на гражданите в Европейския съюз.

Отборът победил ще спечели образователна екскурзия до град София и посещение на Българския парламент.

Ръководството на ЕГ „Христо Ботев“  благодари на всички институции за сътрудничеството.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%86%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%80/