Ученици от Езиковата гимназия преоткриха математиката

В света на математиката е интересно и забавно – това показаха учениците от ЕГ „Христо Ботев“ на всички малки, големи и още по-големи, бивши и настоящи ученици на Гимназията и на обществеността на град Кърдажали. В градската градина, на 3. юни,  се проведе празникът „Математиката в нас и около нас“, организиран от учителите по математика Мария Митрева, Елена Петрова, Керка Милушева, Маргарита Стамова, Миглена Николова, и Милена Кьосева. Празникът на математиката е една  от инициативите по повод 100-годишния юбилей на Гимназията и патронния празник на училището – Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

„Има на света една  cтрана, която не ще намерите на никоя карта, макар и тя да съществува. Името на тази чудна страна е МАТЕМАТИКА. Всеки може да отиде там, но за да броди, за да открива нейните прелести трябва добре да се подготви, да се тренира, да развива у себе си ценни качества – наблюдателност, съобразителност, навик към строго логическо мислене, способност да разсъждава.“ С тези думи водещите на празника поставиха началото на състезанията и арт заниманията, в които се включиха и ученици от I, II, III клас на ОУ „Св.Св. Кирил и Методи‘ с учители Маргарита Грозева, Тинка Хоркисян и Николина Делчева.

Празникът се проведе на няколко сцени. Състезанията Математически пъзел – „Танграм или седемте камъка на мъдростта”, Математическа щафета, Математическо ориентиране със занимателния си характер и положителните емоции от правилно решените задачи, повдигнаха настроението на участниците и публиката. Учениците се състезаваха отборно, като екипите включваха и най- малките ученици. Директорът на Езиковата гимназия „Христо Ботев“  госпожа Даниела Павлова поздрави участниците  и награди победителите  в отделните състезания, като им пожела много успехи.

Арт заниманията „Нарисувай математиката”,   „Нарисувай цветно математическо пано” дадоха възможност на всички желаещи да рисуват върху асфалт или тениски математически мотиви, мозайки, фолклорни мотиви.  Изложбата  „МАТЕМАТИЧЕСКА ГАЛЕРИЯ” представи рисунки и снимки на ученици от Гимназията,  показващи приложението на математиката в изобразителното изкуство и живота в нас и около нас.  Серай Мехмед от 8А клас и Ива Невелинова от 10Е клас пред всички присъстващи сътвориха със смесена техника картина, изобразяваща древногръцкия математик и философ Питагор и теоремите му, които всеки помни.

А богинята Математика, съпроводена от един от своите мъдреци, наблюдаваха с удовлетворение радостта в очите на децата, щастливите усмивки на учениците, справили се с решенията на задачите, веселото настроение на всички – участници и публика, преминаващите граждани, които с любопитство се спираха и приветстваха образователните игри.

Учениците доказаха, че математиката е навсякъде около нас, дори и ние да не го забелязваме понякога. По-важно е да не спираме да търсим, да бъдем любопитни, и да не се отказваме.

Към галерия снимки

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%be%d1%82%d0%ba/