Ученици от Езиковата гимназия слушаха лекция от г-н Стефан Бакалов за борбата с наркотрафика

На 29.10.2019г. ученици от 10.класове от Езикова гимназия „Христо Ботев“ – гр. Кърджали  слушаха лекция от господин Стефан Бакалов – началник неспециализирания отдел „Борба с наркотрафика“ и началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване при Митницата на Аерогара София. Срещата се проведе в ОДК – Кърджали по инициатива на ОСНВ – Кърджали.

Господин Бакалов обясни на учениците за вредното въздействие на наркотиците. Запозна ги с последствията от употребата на дрога и пагубното им влияние. С презентация и филмчета  бе представена деградацията на човека, изпаднал в наркозависим статус. Професионално бяха изяснени трагичните последици от употребата на дрога. Все повече наркотични вещества се трафикират в различни държави, включително в България. Синтетичните наркотици, т.е. дизайнерските наркотици стават все по-популярни, но всъщност са в пъти повече по-опасни. Консумацията дори на една доза може да стане смъртоносна.

Господин Стефан Бакалов обърна специално внимание на ролята на семейството в света на юношата. Неговият съвет към родителите бе  поддържане на качествена връзка с детето и честото обясняване за вредата от употребата на наркотици. Ежедневното общуване с детето е в основата за поддържане на близки отношения с него, за  да го предпазят от опасни ситуации като пристрастяване към наркотиците.

В сферата на борбата с наркотрафика Стефан Бакалов е преминал обучения в митническите служби на Германия, Холандия, Великобритания, Франция, Италия, Световната митническа организация, както и академията на ДЕА в САЩ.  Работи повече от 30 години в митниците, от които повече от 25 само в борба срещу наркотрафика. От няколко години заедно със своите колеги изнасят беседи и демонстрации из страната, в които показват на младежите опасността от употреба на наркотици.

По време на дискусията учениците имаха възможност да задават въпроси, свързани с наркотиците. Срещата имаше превантивна цел – да покаже какви са вредите от употребата на наркотични вещества, но и да предпази от евентуалната им употреба.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%88%d0%b0%d1%85/