Ученици от Езиковата участваха в интерактивен урок в Копривщица

На 14 юни в град Копривщица в рамките на проект по Национална програма „ Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Културните институции като образователна среда“ ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ гр. Кърджали проведоха интерактивен урок по български език и литература и история и цивилизации на тема „Минало и памет“. Урокът бе организиран от госпожа Нели Яръмбойкова, учител по български език и литература, госпожа Диана Георгиева, учител по история и цивилизации, и госпожа Радка Попгеоргиева, заместник – директор. В него взеха участие учениците от 11 Д и 11 Е клас, които бяха повече от щастливи и нетърпеливи да участват в този проект, планиран още преди две години, но предвид възникналата Ковид-обстановка реализиран чак сега. Изнесеният по улиците на възрожденски град интерактивен урок съдържаше учебен материал за XI клас и в него бяха засегнати теми като Българското възраждане в контекста на Новото време, Слово, вяра, духовност, Литературна памет за автори от епохата на Възраждането и други. Освен че научиха много нови ценни знания по темите учениците имаха възможност да се потопят в реалната среда от изучаваните произведение и уроци по история и цивилизации. Те развиха и показаха и своята креативност.

Благодарение на успешна работа в екип и мотивация, всички участници пресъздадоха на живо важна сцена от българската история – начало на Априлското въстание в Копривщица. Учениците бяха поставени в историческия контекст на изучавания от тях материал в реална обстановка извън класната стая и предизвикаха интереса на множество чуждестранни туристи, които станаха импровизирана публика на тяхното представление.

Възпитаниците на Езиковата гимназия отдадоха и своята почит към Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов И Иван Вазов, поднасяйки цветя на техните паметници в град Копривщица и град Сопот и доказаха, че са носители на националната памет и са възпитани да уважават .

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5/