Ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ с призови места от национални литературни конкурси

Националният ученически конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух“, организиран от Българската патриаршия, донесе три призови места за възпитаниците на Гимназията. Йоанна Герджилова от VIII В клас завоюва третото място със своето стихотворение „Духовна свобода“ в трета възрастова група, раздел „Поезия“. В същата възрастова група, но в раздел „Информационни технологии“, бе отличена с трета награда електронна покана, изготвена от Ейлем Ахмед от VIII В клас. В четвърта възрастова група, раздел „Проза“, призовото второ място бе присъдено на Мария Димова от IX Г клас. Част от творбите на наградените участници ще бъдат включени в учебниците по Религия – Християнство – Православие на Св. Синод, както и в Официалния сайт на Св. Синод и в други синодални издания. Така младите творци стават съавтори в културното и образователно дело на Църквата.

Сияна Бакалова от VIII Д клас и Хелин Кешева от VIII Г клас са носители на призовите награди от Националния конкурс за млади художници и литератори „Да опазим планетата чиста“, който се провежда всяка година от НЧ „Съгласие – 1862“, гр. Ямбол. Възпитаничките на ЕГ „Христо Ботев“ се класираха съответно на първо и второ място в категория литература със своите есета, посветени на Деня на Земята.

Осмокласниците от Езиковата се включиха активно и в обявения от Окръжен и Районен съд – Разград конкурс за разказ и есе на тема „Агресията – проява на сила или слабост“. Първото място за есе е за Алейна Юзеир от VIII Б клас, а нейната съученичка Ойа Ахмед от VIII Г клас е отличена с втора награда за своя къс разказ. Всички участници ще получат грамоти, а класиралите се на призовите места – специални плакети и предметни награди.

На всички пожелаваме още много литературни върхове и удоволствие от творчеството!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1-3/