Ученичка и учител от Езиковата гимназия в Кърджали печелят „1000 стипендии“ за втора година

received_1379922852047709Таланти на езиковата гимназия „Христо Ботев“ спечелиха призово място на Национален конкурс за литературно творчество и журналистика и стипендия за ученик и учител наставник на Фондация „Комунитас“.

Единайсетокласничката Ангелина Арнаудова прибави още една престижна награда към училищната витрина с отличия. Тя печели за втора година стипендия на Фондация „Комунитас“ – „1000 стипендии“ в раздел литература в екип с учителката си по български език и литература Нели Яръмбойкова. Тази година есето на Ангелина Арнаудова бе творческа провокация към нея и учителя-наставник.

„Първата стъпка към покоряването на света е културата.“ Тази мисъл на американския писател и журналист  Чък Паланюк, представител на литературното направление постмодернизъм и минимализъм, изключително популярен в САЩ и Европа, бе изключително интересна тема и есето впечатли взискателното жури. Наградата за Ангелина Арнаудова и нейния преподавател по български език и литература Нели Яръмбойкова е за втора година, което е доказателство за качеството на образование и професионализма на учителския екип в ПГПЧЕ „Христо Ботев“. Това отличие е признание за всеотдайността и творческия подход в работата на госпожа Яръмбойкова, която е единственият учител от област Кърджали, получил за втори път високото отличие.

received_1280991078611465Петя Кръстева, ученичка в единайсети клас също изненада приятно ръководството и колектива на ПГПЧЕ „Христо Ботев“. Тя спечели II-ро място и плакет в Националния конкурс по литература и журналистика „Стоян Михайловски“ – град Русе. Петя проявява интерес към журналистиката и с удоволствие разсъждава по темата за репортаж: „Дон Кихот или Хамлет – или и двамата са излишни?“ Тези въпроси вълнуват будната съвест единайсетокласничката. „Всеки брани, да, точната дума е „брани“, традициите, културата, националната си идентичност дори и с цената на протести в публичното пространство, с писане на критични коментари, с прояви на родолюбие. Не отричам „бездействения“ Хамлет, не зачертавам рицаря Дон Кихот и „печалния му образ“, но аз мисля, че е редно да се самовъзпитаваме в отговорно отношение към всичко българско и родно.“

С тези думи и с чувство на удовлетворение от успехите на учениците приключи разговорът с Ангелина и Петя, които не пропуснаха да благодарят за подкрепата както от своите учители, така и от страна на ръководството, които насърчават участието на младите таланти в различни национални състезания и олимпиади.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7/