Ученичка от Езиковата – победителка на национален конкурс за есе на немски език във Варна

Миналата седмица на церемония в Градската художествена галерия във Варна бяха наградени победителите в конкурса за есе „Този безкраен свят“. Литературната надпревара се организира от Първа езикова гимназия, Министерството на образованието и науката, община Варна и фондация „Българска памет“.  През годините конкурсът  се  е наложил  като национална надпревара, а през тази година свои творби за конкурса са изпратили  и представители на българската диаспора в Украйна, Молдова и Сърбия.  Целта на организаторите е  да насърчават  учениците, като изхождат от гордостта си от своя произход, да разсъждават върху общочовешки теми, използвайки двата най-популярни езика в ЕС – немски и английски. По този начин те се възпитават не само в национални, но и  в общоевропейски ценности и стават достойни граждани не само на страната си, но и на европейското семейство.

Тази година  общо 115 участници в конкурса премериха сили в надпревара с текстове на немски и английски език по темата „Ключът“.   Възпитаничката на Езикова гимназия „Христо Ботев“ Марина Андреева спечели една от призовите награди. Според компетентната   оценка на журито ученичката е изразила  прекрасно на немски език своите чувства и преживявания по темата. На награждаването Марина сподели, че изучава немски и английски език в кърджалийската гимназия, но не мисли за бъдеще в чужбина, а иска да остане в България, с което впечатли организатори и гости. Пред журналисти от варненски медии тя сподели:  „Аз отдавна пиша на български, но не очаквах да спечеля награда от този конкурс. Да се пише на чужд език, е по-трудно, всичко звучи различно,  но искам да посъветвам всички, които имат желание, да не се отказват, да пишат това, което чувстват, и да вярват, че могат да успеят“.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/