Учител от ЕГ „Христо Ботев“ автор на учебник по Гражданско образование

В разгара на дистанционното обучение учителите са ангажирани с още една отговорна задача – оценка на приложимостта на учебните комплекти за 11 клас. За първи път в българското образование   влиза и нов задължителен предмет Гражданско образование.Приятната изненада е участието на Марина Димова, преподавател в ЕГ“Христо Ботев“  в екипа на учебника на издателство „Педагог 6“. Младата и амбициозна преподавателка  е разработила темите, които се отнасят за демокрацията,   медийната грамотност, гражданското участие и обществото. В комплекта са включени и “Книга за учителя“ с нейни  методически разработки и „Работни листове“, които могат да бъдат използвани директно за допълнителна работа с учениците по предмета.

             Вече над 14 години Димова  възпитава младите ботевци да имат ясна изградена позиция и знания как да защитават и аргументират възгледите си. Нейните ученици са редовни участници на Националните олимпиади по философия и гражданско образование. Да припомним, че  Димова самостоятелно разработи   единствения  училищен   проект по Гражданско   образование в България  – „Ние, Републиката“ , финансиран по Програмата за НПО в България, по финансовия  механизъм за Европейско икономическо пространство. Проектът  развива основите на гражданското образование, демокрацията, правата на човека и доброто управление в училището.

              Благодарение на  активността й   ЕГ „Христо Ботев“   получи официална грамота   „Глобално училище”  за въвеждане на  добри практики   на глобално образование, както и  насърчаване  участието на учители и ученици в инициативи, подкрепящи изпълнението на Целите за устойчиво развитие.

            Димова споделя, че за съставянето на учебника много  е помогнала преподавателската й дейност на немски език, както и многобройните семинари и обучения, които е  преминала в България, Германия и Австрия.

            Тя е училищен координатор на ЮНЕСКО в училището, старши посланик  на Европейския  парламент по програмата за „Училище-посланик“ и е част от експертния екип на ЕГ „Христо Ботев“ за  „Иновативно училище“. Училищен ръководител на  международния проект „Jugend debattiert international” за дебати на немски език. Предмет на състезанието е дебатирането на немски език по теми от областта на училищното ежедневие, гражданските и човешки права, история и Европа

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d1%83/