Философи и историци от ЕГ „Христо Ботев“ жънат заедно успехи в Национален конкурс

Приключи Четвъртият национален ученически конкурс по философия и история  на тема  „Моята конституция“. Той се проведе под патронажа на проф. Атанас Семов, носител на наградата „Жан Моне“ на Европейския съюз, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и съдия в Конституционния съд на Република България.

 Конкурсът бе в три възрастови групи като ученици от ЕГ ‚Христо Ботев“  участваха в най-силната и многобройна от   VIII до XII  клас. Шестима ботевци  се съревноваваха с над осемдесет свои връстници от 24 различни населени места  по темата „Конституцията прави обществото или обществото прави конституцията“.

Отлично представяне на Ясемин Садък от 11Г, Елиз Кязим от 11Б и Мария Тонева от 12Б отреди място на  техните разработки  в сборник на Атанас Семов, в който  ще се публикуват  двадесетте най – добри есета и ще е с национално разпространение. С висок брой точки са есетата и на Хелин Ремзи 12Г, Радослава Йорданова и Екатерина Стоянова от 11А.

Успешната  екипна работа на преподавателите Марина Димова и Диана Георгиева донесе предното признание за възпитаниците на Езиковата гимназия и е отличен пример за междупредметно сътрудничество в училището.

За двете абитуриентки Мария и Хелин успехът е двоен, защото благодарение на отличното им представяне те могат да станат студенти в специалности от историческия или от философския факултет, още преди края на последния училище звънец, като им дава предмиство в кандидатстването по конкретни специалности, сред които политология, психология, национална сигурност и др. Техните разработки бяха обстойно разгледани от жури от университетски преподаватели, сред които  и проф. Милко Палангурски, зам. – ректор и преподавател в Историческия факултет на Великотърновския университет. Конкурсът се организира от СУ „Вела Благоева“, Велико Търново.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8-%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82/