Франкофоните от ГПЧЕ „Христо Ботев“ – първенци на национален конкурс

romen_rolan_st_zagoraДарина Чечева, Садък Юмер и Криста Колева донесоха поредните отличия за езиковата гимназия на националната изява за лично творчество в Стара Загора. Те се включиха в конкурс, посветен на 150-годишнината от рождението на Ромен Ролан и 50-годишния юбилей на старозагорската езикова гимназия. Дарина грабна първото място, а Садък и Криста се класираха трети в съответните възрастови групи.

За теми, по които работиха учениците, бяха зададени мисли на знаменития френски писател, идеалист, пацифист и антифашист Ромен Ролан, носител на Нобелова награда за литература. Първа възрастова група работи по темата „Всичко е добро само на своето място и своето време“, а втора – по темата „Най-ценното качество в живота е вечно младото любопитство, неутолено от годините и възраждащо се всяко утро“.

Ако някога изгубиш пътя си – споделя Дарина в творбата си – следвай реката, изгубиш ли надежда, погледни към небето, нямаш ли приятели, виж звездите и изгубил ли си вяра, събуди се за изгрева. Знай, че живееш добре щом вярваш на своята оценка за добро и зло и никога не позволявай на многото чужди гласове да заглушат твоя вътрешен глас.“ – коментира Дарина в размислите си за доброто и надеждата, убедена че „нашето сърце най-добре знае, кога е точното време и точното място“.

Мислите на Садък заредиха публиката с оптимизъм, защото „времето е най-добрият съдия за човешките дела, то тече и рано или късно поставя всичко и всекиго на своето място – достатъчно е само сроковете между извършената неправда и победилата истина са прекалено дълги.“

В рамките на своето гостуване в Стара Загора, участниците имаха възможност да посетят изложбите на езиковата гимназия, уредени в училището и в центъра на града и да се запознаят с историята на двете списания „Пътеки“ и „Его“, в чиито юбилейни издания откриха и своите творби. По-късно наградените ученици взеха участие в представянето на първия български превод на повестта „Пиер и Люс“ от Ромен Ролан. Думите на Криста Колева от 12 Ф клас се оказаха прелюдия към представянето на книгата, защото дават точна представа за творец и епоха:

„Всъщност, Ролан е сред тези, които вярват, че светът може да стане по-добър, осланяйки се на добрия вкус, естетиката и изящната сдържаност. Той носи в себе си особен пиетет към изкуството, към хармонията и проявленията на таланта във всичките му форми. Подобно на своя съвременник Дебюси, той черпи вдъхновение от музиката, от чара на поезията, от красотата и финеса в човешките отношения. «Нищо прекалено» е артистичното му верую. А целият му живот е борба с грубата сила, с оварваряването, с опошляването на нравите и подмяната на ценностите.

Отличното представяне на Дарина, Садък и Криста в литературния конкурс, посветен на 150-годишнината от рождението на Ромен Ролан е още едно доказателство, че „когато  вярваш в нещо, прилагаш го на дело, без да се грижиш за резултата“, успехът е предопределен.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d1%84%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2/