Франкофоните от Езиковата отново на театрален фестивал

Театралното студио на френски език от Езиковата гимназия в Кърджали  отново се изяви на сцената на Международния театрален фестивал на франкофонските ученически театри, който тази година се проведе за пореден път в град Стара Загора в края на месец април. Фестивалът бе организиран от Френския институт в България, съвместно с Алианс Франсез и Асоциацията на преподавателите по и на френски език. В тазгодишното издание се представиха 13 трупи от България, Франция и Полша.

Вече 25 години френските театрали  традиционно участват във форума. Досега театралното студио на френски език е печелило бронзова и сребърна маска, а миналата година се върна с наградата на Френския институт в България за най-добра сценична двойка. Тази година френската трупа взе участие с драмата “С крака на ръба на празнотата” от Селин Дьо Бо и развълнува и докосна  журито с интерпретацият на тежката тема за зависимостта и употребата на наркотични вещества, което представлява глобален проблем в днешно време. Участниците в трупата работят в рамките на проект „Твоят час“ под ръководството на Мила Кулова – старши учител по френски език и изявата на актьорите в Стара Загора бе представително занятие на групата. Режисьор на пиесата е Атанас Атанасов. След успешната изява на сцена учениците от Кърджали се включиха в работа в ателиета, ръководени от френско говорещи актьори на професионално ниво, от които научиха много за театралното изкуство.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d1%84%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%82/