Централна България избра победител на дебатите по немски език и това е Чаала Идриз от ЕГ „Христо Ботев”- гр.Кърджали

На 18. април в град Пловдив се проведе Регионалното състезание по дебати на немски език, част от международния проект „Jugend debattiert international”. В него право на участие имат само  училища, които работят по програмата за придобиване на немска езикова диплома, което гарантира високото ниво на езикова компетентност на учениците – дебатьори. Основна задача на проекта е учениците да се научат да изразяват своето мнение и становище компетентно и убедително на чужд език. Предмет на състезанието е дебатирането на немски език по теми от областта на училищното ежедневие, гражданските и човешките права, историята  и културата на Европа.

Българо-немският културен център в Пловдив бе сцената за изява на учениците от най-силните езикови гимназии  от  Кърджали, Стара Загора и Пловдив. Градът край Арда бе представен  от  три ученички    от  ЕГ „Христо Ботев”,  победители в училищния кръг на състезанието.

С безупречна аргументация и  богата езикова култура Чаала  Идриз и  Гизем Али от 11 клас достигнаха до финалите, като трябваше да аргументират позицията си по темата „Трябва ли дизеловите коли да бъдат забранени в България ?”. Спецификата на темата изискваше познания  в  много и най-различни области от обществения живот, познаване на законовите  уредби по проблема,  позицията на природозащитните организации, много знания по странознание на Германия.

Журито бе водено от   Йорг Каснер, консултант към Немската служба за академичен обмен и  Ингрид Вендлер – регионален методист, които  имаха  трудна  задача да определят двамата  най-добри дебатьори в  Централна България, които ще вземат участие  през май в  тренировъчен лагер по дебати на немски език  в град София.

За гордост на Езиковата гимназия  победител стана Чаала Идриз, която получи отлична обратна връзка от  г-жа Вендлер и висока оценка за аргументацията и погледа й  по важни и актуални теми и  изброяването на различните аспекти на проблема.

В подготовката на  учениците от кърджалийската гимназия  за състезанието се включиха  доброволката от Германия  по програма „Kulturweit” Неле Кирш, ръководителят на клуб “Дебати” в училището Марина Димова и учителката по немски език Нигяр Наим.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd/