Червени лентички и беседи за Световния ден за борба със СПИН

Датата  1.декември е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с това заболяване.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН. Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

Ученици и учители  от Езикова гимназия  „Христо Ботев“ – гр. Кърджали за поредна година подкрепиха  АНТИСПИН кампанията и отбелязаха 1.декември – Световен ден за борба със Синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

В час на класа класните ръководители обсъдиха с учениците пътищата за предаване на СПИН, начините за предпазване, всички увреждания, които причинява вирусът ХИВ и т.н.

Международният символ на този ден  е червената панделка. Тя символизира съпричастността към болните от СПИН по света и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, кръвта, яростта, също така е предупреждение да не се подхожда лекомислено и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

         Ученици от Ученическия съвет в ЕГ „Христо Ботев“

изработиха червени лентички и ги раздадоха на всички ученици и учители в гимназията. Също така раздадоха образователни брошури като част от АНТИСПИН кампанията. Запознаха учениците в гимназията с „превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.
Посланието, което отправиха учениците от Ученическия съвет, бе: Живеем един живот – нека бъдем разумни, отговорни и внимателни!“.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8/