100 дръвчета за 100 – годишнината на Гимназия „Христо Ботев“

Инициативата е част от 100-те дейности, включени в програмата, посветена на 100-годишнината на Гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали

Ученици на ЕГ „Христо Ботев“- Кърджали, вдъхновени от успехите през необичайната  и трудна 2020 година, амбициозно се готвят за вековния юбилей на своето училище!

Клуб „Предизвикателство“ изпрати 2020 година с успешно реализиран проект, който бе под наслов: „ПЛОДНО ДРЪВЧЕ – ЗАСАДИ И ПРЕДИЗВИКАЙ“. Инициативата е част от 100-те дейности, включени в програмата, посветена на 100-годишнината на Гимназия „Христо Ботев”.

Идеята се поражда спонтанно у учениците, които се възпитават чрез работата си в различни дейности за опазване на природното многообразие. Ръководени от своя ентусиазъм, те се обединяват около целта да  засадят 100 плодни дръвчета заедно с  техни близки, познати и приятели от други български градове и от чужбина.

Резултатът не закъснява. За пореден път се потвърждава тезата, че и добротворството е заразно. До момента в рамките  на проекта са засадени над 250 плодни дръвчета. Ботевци имат засадени дръвчета освен в различни части на България, така и в Англия, Германия, Турция, Холандия и други страни, в които живеят бивши възпитаници на Гимназията. За да се докаже участието им в инициативата на членовете на клуб „Предизвикателство“, те изпращат фотографии, с които стават съпричастни към идеята на младежите от ЕГ „Христо Ботев“, град Кърджали.

През 2021 година инициативата продължава да се реализира в друга посока. По идея на учениците и ръководителя на клуба госпожа Нефие Садула, учител по биология и здравно образование, младежите са амбицирани да посадят  „Гора – Христо Ботев“.

В чест на 100-годишнината на първата гимназия в град Кърджали, чийто наследник е днешната Езикова гимназия „Христо Ботев“, през първата седмица на месец април учениците от клуб „Предизвикателство” призовават своите съученици, родители и бивши ученици на Гимназията да засадят 100 дръвчета в парк „Простор“. Предизвикателството е отправено и към всички училища от област Кърджали. Ботевци са изключително ентусиазирани  и споделят: „ Ако някое училище посади гора по-голяма от нашата, ние ще посадим два пъти по-голяма!“

Безценна е подкрепата и на Регионална дирекция по горите – град Кърджали, която е и основен партньор в осъществяването на инициативата.                    Това е още един от начините членовете на  Клуб „Предизвикателство“ от ЕГ „Христо Ботев“ да  насочват активността си в борбата  срещу пандемията от Ковид-19 и да добротворстват  под наслова: „Поотделно и заедно за чиста и здрава планета”.           

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/100-%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b2%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-100-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f/