113 години от обявяването на Независимостта на България

Ученици, гвардейци и учители от Езиковата гимназия отбелязаха 113 години от обявяването на Независимостта на България.

С преклонение към значимата дата в българската история, учители и ученици от ЕГ „Христо Ботев“, почетоха един от най-светлите празници в историята на третата българска държава – Деня на независимостта. Представители на първия ученически гвардейски отряд поднесоха венец пред Паметника на българските войни, отдали живота си за освобождението на гр.Кърджали.

Exif_JPEG_420

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата “Свети 40 мъченици”, а след това е обявена и в крепостта Царевец. С обявяването на независимостта, българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата “цар”.

В нощта срещу 22 септември 1908 година министър-председателят на Княжество България  Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на яхтата “Хан Крум” край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на Царство България слага венец на делото на строителите на съвременна България, които отдават всичките си усилия и целия си живот на каузата България да бъде силна и независима държава, а българският народ да бъде проспериращ и благоденстващ. След обявяването на Независимостта на дневен ред се поставя каузата за националното обединение, която в следващите години довежда до включването на България в цели четири войни, но идеалът на Независимостта остава винаги жив и съпътства живота на дедите ни. Този идеал е жив и днес. Примерът на предците ни е вдъхновяващ и трябва да ни служи като пътеводна светлина.

Кът на историята, разказващ за една от най-значимите страници на България бе подготвен и изложен в централното училищно фоайе.

Поклон пред героите, създали и укрепили Независима България!

Честит празник!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/113-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%81/