18-годишната Анна – една от 49-те в България с 2 х 6.00


24rodopi.com/Образование/Кърджали

Тазгодишната тема на Международния ден на младежта 12 август, обявен от Общото събрание на ООН, е посветена на солидарността между поколенията, защото (както се казва при избора й) „това е ключ към устойчивото развитие на обществата“. Всички погледи са насочени към това как да се насърчава и същевременно измерва в реални стойности и с реални модели потенциалът на младите хора като партньори в днешното глобално общество.

В чест на Международния ден на младежта в Арт галерия Кръг е представено новото лице от поредицата „Млади таланти от Кърджали и областта“ – 18-годишната Анна Чорбаджийска, вече студентка в Юридическия факултет на Софийския университет, с нейни авторски разработки и отговори на важни за развитие на образованието въпроси. За кърджалийските млади хора и педагогически специалисти тя е добре известен феномен с огромната си отдаденост на исторически проекти, в които акцентътът е сътрудничеството между поколенията за определени каузи от векове наред.

Ето как изглежда нейната визитка: Анна Чорбаджийска е една от 49-те зрелостници в страната (което представлява 0,1 % от всички абитуриенти, според данните на МОН), които получиха пълни шестици на двата задължителни държавни изпита през 2022 г. Родена е в Кърджали. Завършва с пълно отличие ЕГ „Хр. Ботев“ и е носителка на десетки награди от национални конкурси и олимпиади в сферата на хуманитарните науки. Успехът на Анна Чорбаджийска в областта на хуманитарните науки не е случаен, а е   резултат от траен и аналитичен интерес към историята, на последователната й работа в проектите по Национална програма  “Ученически олимпиади и състезания”. През всичките години в гимназията тя не е пропускала областните и общинските кръгове на олимпиадата по история. Печели и първо място на Националният конкурс “Мадарски конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”. Притежава 3 чуждоезикови дипломи на немски език, които са международно признати, като последната от тях е за ниво C2, което съответства на най-високото ниво от 6-степенната скала на Общата европейска референтна рамка за езиците. Любимото й мото, за което не говори на глас, е: „Човекът е виновен /разбирай – отговаря/ и за прогреса, и за регреса.“

Анна е сред отличените в Третия ученически философско-исторически конкурс „Македония и България – близките далечни” и докато политическите пристрастия по темата от двете страни на границата не стихват, 18-годишното момиче пише:

„Надеждата за преодоляване на предразсъдъците от миналото и изграждане на двустранни взаимоотношения е пламък, горящ в очите на съвременниците, грижещи се за съдбата на следващото поколение… В духа на европейското схващане съюзът между Северна Македония и България е реален шанс за позитивна трансформация и възможност за общо политическо бъдеще, градено на основите на миналото на двете държави“.

Как се е формирал успехът й през годините, какви – според нея – са силните и слабите страни на училищното образование в подкрепа на талантите и как могат да си сътрудничат институциите и гражданите в името на успешно партньорство с младите хора, ще разберем от представянето й в серията „Млади таланти от Кърджали и областта“’ от днес, 12 август, в Арт галерия Кръг.

24rodopi.com

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/18-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-49-%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8/