24 май – празникът на мъдростта, духовността и гордостта

Двадесет и четвърти май е денят на преклонение пред българското слово, денят на почит и на признателност пред делото на солунските просветители Кирил и Методий и техните ученици. Един от най-светлите и обичани празници, на който всички се обединяваме около езика и писмеността, вярата в силата на просветата и духовността, защото „народността не пада там, гдето знанието живей“!

Двадесет и четвърти май е и денят, в който Езикова гимназия „Христо Ботев“ не само отдава заслужена почит на първоучителите Кирил и Методий, но и се прощава с поредния випуск, прекрачил прага на своето училище за последен път, за да постави ново начало в житейския си път. Десетки родители и близки на абитуриентите дойдоха в двора на Гимназията, за да споделят емоцията от последния ден в училище със своите пораснали деца.

По традиция първите приветствени думи към випуск 2024 г. произнесе директорът на училището госпожа Даниела Павлова. Със своето прочувственото слово тя поздрави завършващите ученици и благодари на учителите за професионализма и себераздаването през годините. Отправи думи на признателност и към родителите за подкрепата, търпението и доверието към колектива на училището. Празникът бе споделен от официалните гости на тържеството г-жа Веселина Тихомирова – зам.кмет на община Кърджали, г-жа Ангелина Костова – началник на РУО Кърджали, г-жа Събина Сюлюкчиева – главен секретар на Областна администрация Кърджали и председател на училищното настоятелство, г-жа Сибел Кяшиф – представител на фирма „Кяшиф“, г-н Осман Осман – управител на ЮЕС Инженеринг, г-н Илхан Емин – управител на фирма „Еврохром“.

На най-изявените абитуриенти бяха връчени статуетки и грамоти за отличен успех и цялостен принос за издигане престижа на Гимназията.  Шестнадесет зрелостници получиха стипендии, осигурени от фирмите „Пневматика – Серта“, „Кяшиф“, „Екип Холдинг“, „Евро Хром“  и „ЮЕС Инженеринг“.

Абитуриентите и тази година спазиха традицията, като предадоха огъня на знанията на единадесетокласниците с думите „Пазете огъня на знанието и го предайте на следващото поколение, за да пребъде българското слово и нашето училище!“.

Завършващите тържествено се заклеха, че където и да се намират, ще продължат да бъдат достойни Ботеви потомци и се сбогуваха със знамето на Гимназията. Под звуците на песента „Клетва“ на Щурците полетяха цветни балони към небето – символ на полета към успеха.

Празненството по случай 24 май продължи с участие в общоградското шествие на представителния блок на учениците от 8. и 10. клас, придружавани от своите учители и от ръководството.

В градската градина кметът на град Кърджали – господин Ерол Мюмюн, награди изявени ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали. И тук бяха отличени най-успешните за настоящата учебна година ботевци. Осмокласничката Деха Мехмедали, десетокласникът Айтач Салиф и единадесетокласниците Лара Нури и Мартин Тодоров получиха награди за многобройните изяви през годината, в които са защитавали не само честта на своето училище, а и са представяли град Кърджали. След изброяване на редица награди, постижения и отличия абитуриентите Весела Добрикова и Едис Наим получиха стипендия „Кърджали“ за 2024г., а отличието на Ротари клуб  – Кърджали, бе връчено на дванадесетокласниците Денис Садула и Стефан Краев. Наградите на фондация „Хюсние Кяшиф“ отидоха при Жасмин Ялчън (12. клас), Селяхтин Азис (11. клас) и десетокласниците Атанас Митрев и Георги Дичков.

Сред наградените педагози от кмета на града са учителите по немски език в Гимназията – госпожа Нигяр Наим и госпожа Хайрие Кьорова и старши учителя по английски език Динко Георгиев.

Повод за гордост е и почетното отличие „Неофит Рилски“, с което бе удостоена в навечерието на 24 май госпожа Диана Георгиева – учител по история и цивилизации в Езиковата гимназия. Почетно отличие „Неофит Рилски“ е сред най-високите отличия, връчвани от МОН, което се присъжда за дългогодишна, цялостна и високопрофесионална трудова дейност в системата просвета и принос в развитието на образователното дело в България.

24 май – най-българският ден! Днес празнуват мъдростта, светлината, духовността и гордостта! Днес празнува и Езикова гимназия „Христо Ботев“, която изпрати своите 172 абитуриенти! Попътен вятър, ботевци!

Галерия

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/24-%d0%bc%d0%b0%d0%b9-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d0%b4%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%be/