24 Май

И буквите, и думите, и звуците,  и краските, и глиненият чар

  попиват още вечното в капчуците,  магията на светлия звънар…

Защото да оставиш на света  това, което със душа дочуваш,  е сътворение на светостта…

24.май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Денят, в който зрелостниците от Езикова гимназия „ Христо Ботев“ за последен път прекрачват прага на своето училище, за да поставят ново начало в житейския си път.

Хората неслучайно се срещат и неслучайно поемат по даден път.

В майското утро родители, учители и гости се събраха в двора на Гимназията, за да изпратят тържествено поредния випуск 2021, който остави трайни следи в 100- годишната ú история. Зазвучаха думи на благодарност, радост, равносметка, сълзи изпълниха очите на абитуриентите.

Директорът на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Даниела Павлова  поздрави дванайсетокласниците със завършването и с празника на духовността – 24. май и им пожела да бъдат борбени и отговорни, да пазят жив Ботевия дух и прекрасните спомени от Гимназията. „Всеки един от Вас притежава необятния потенциал да продължи своето развитие в полето на знанията и компетентностите във всяка област, която пожелае. Вие сте нашата гордост с многобройните постижения на национални и международни олимпиади и състезания, издигайки за пореден път престижа и авторитета на Езиковата гимназия“. С думи на благодарност за неуморния труд, професионализъм и творчески устрем тя се обърна  и към учителите, защото няма успех без подкрепата и професионализма на хората, прокарващи браздите на познанието.

Сабина Сюлюкчиева- главен секретар на областна администрация, прочете Поздравителен адрес от името на областния управител Даниел Делчев и пожела на всички ученици вдъхновение и упоритост в овладяване на познанието.

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис лично приветства учителите и учениците на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ за празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и заяви, че учителите трябва да са горди с плодовете на своя труд. На абитуриентите той пожела да бъдат  всеотдайни, амбициозни и да допринасят за изграждането на един по-добър свят.

Стефка Илиева поздрави зрелостниците от името на родителите и им пожела попътен вятър в следването на техните мечти.

Дойде ред и за награждаване на випуск 2021. Директорът на Гимназията госпожа Павлова връчи награди и грамоти на изявените през годините на своето обучение абитуриенти, общо 53 зрелостници за отличен успех и цялостен принос за издигане престижа на Гимназията. Бяха връчени две стипендии за патриотизъм и родолюбие, учредена от името на проф. Иван Гавраилов; шест награди на „Серта“ България, три награди на абитуриенти – лауреати на национални олимпиади и състезания от фирма „Халойла-България“.

На прощаване по традиция бе запален и предаден символично огънят на познанието. Абитуриентът Ради Митрев  предаде факела на познанието на Борислав Енчев, който от името на единайсетокласниците обеща, че с гордост ще продължават достойно по пътя на успеха.

Настъпи тържественият момент, в който всички абитуриенти от Випуск 2021 се заклеха, че където и да се намират, ще носят в сърцата си името на Езикова гимназия „Христо Ботев“ и красивия град Кърджали, и се простиха със знамето на училището. А небето се изпълни с десетки балони, символ на свободния летеж на младите хора към висините на необятните хоризонти на новите познания.

По-късно на общоградското тържество кметът на община Кърджали награди изявени ученици  от всички училища в града в различни възрастови групи.

Сред наградените бе отличен учителят по френски и по италиански език Нурай Садулов заради изключителните постижения на единайсетокласничката Еда Халибрям- трето място на Националната олимпиада по френски език и лауреат на Международния маратон за писане на поезия  на френски език 

И тук бяха отличени най-успешните за настоящата учебна година ботевци. Осмокласничката Лара Себахтин Нури и единайсетокласничката Еда Метин Халибрям получиха награди за многобройните изяви през годината, в които са защитавали не само честта на своето училище, а и са представяли град Кърджали. След изброяване на редица награди, постижения и отличия абитуриентът Ради Мирославов Митрев получи „Стипендия Кърджали“ за 2021г., а отличието на „Ротари клуб“ – Кърджали, бе връчено на Станимира Димитрова Илиева.

Към галерия снимки

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/24-%d0%bc%d0%b0%d0%b9/