33 години обединена Германия – „Това, което принадлежи заедно, отново расте заедно“ – Вили Бранд

Най-младите възпитаници на ЕГ „Христо Ботев“, изучаващи трудния, но и интересен немски език,  показаха , че отбелязването на празници в училище може да бъде забавно и вълнуващо, но и много образователно.

По повод 3. октомври – Денят на германското единство, актовата зала се превърна в място, на което ентусиазираните осмокласници се запознаха с малка, но важна за Европа и света история на страната, чийто език изучават. Учениците бяха изготвили и постери, които също допринесоха за празничната атмосфера.

Трите водещи, Кристина Димитрова, Симона Желева и Гамзе Рамадан, облечени в типични немски рокли (Dirndl) запознаха своите съученици с важни събития и факти, свързани с Деня на Обединението. Те разказаха за създаването на Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР), за изграждането на Берлинската стена през 1961 г. и нейното падане през 1989 г.

Филмът „Зазидани” на телевизия „Дойче веле” даде възможност на учениците да усетят атмосферата в някогашна разделена Германия и духа на времето. Последва забавна викторина, в която осмокласниците отговаряха на въпроси към филма, а за всеки верен отговор имаше награда.

По- големите възпитаници от 10.клас се включиха в празника с изнасянето на интересна презентация, която включваше интересни факти и места за Германия – символ на точността и икономическото развитие.

Учители и ученици имаха възможността през целия ден да се докоснат до духа на празника, благодарение на труда на учениците от Х. клас- Ендер Кючукалии, Беркай Каръш, както и на дванадесетокласничките Даниела Димитрова, Ева Паужуолите и Рая Димитрова, които бяха изготвили презентации, посветени на Федерална Република Германия.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/33-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b5/