Eзикова гимназия „Христо Ботев” отново отбеляза Европейския ден на езиците

Всяка година на 26. септември се чества Европейският ден на езиците, който е създаден по инициатива на Съвета на Европа през 2001 г. и е подкрепен от Европейската комисия.  Събитието има за цел да подчертае значението на всички езици и култури, да накара хората да осъзнаят предимствата от владеенето им, да насърчи многоезичието и да мотивира европейците да учат чужди езици през целия си живот. По този начин се насочва общественото внимание към нуждата от изучаване на чужди езици и се популяризира културното богатство на Европа. Ежегодно на  тази дата навсякъде в Стария континент се организират различни мероприятия, чрез които се насърчава междукултурното разбирателство.

За осмокласниците от Езиковата гимназия денят беше особено вълнуващ, защото за първа учебна година те започват да изучават интензивно немски и английски език. По този повод техните преподаватели организираха различни занимания,  които привлякоха вниманието на учениците. Най-малките ботевци четоха думи и текстове на различни европейски езици, рисуваха постери и участваха във викторини. С много старание те  изработиха флаговете на всички държави членки на ЕС и ги оцветиха с подходящите цветове.

На всеки отделен флаг бе написано „Знанието е дар“ на  съответния език.  Изключително интересни и цветни се оказаха  плакатите  с надпис „Сбъдни своите мечти“ на 24 европейски езика. Високата си култура учениците показаха, като добавиха и гербовете на държавите.

В междучасията пък по училищното радио звучаха различни песни на английски и немски език, които допринесоха за доброто настроение както на учениците, така и на техните учители. Накрая всички осмокласници стигнаха до убеждението, че езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство в отношенията между хората и запазването на културното европейско богатство.

В деня на европейските езици  най-малките ученици от Езиковата гимназия научиха, че всеки един език е от изключително значение и че владеенето на чужд език е важно средство за комуникация, защото така се да изграждат мостове и прескачат бариери.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/e%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be/