Връщане към УЧИЛИЩЕТО

БДП


Презентации:

Акън Емин и Антон Димтров 8в

Ангелина Бонева и Александра Иванова 8в

Еда Хайрула 8г

Еда Мехмедали 8г


В Езиковата гимназия „Христо Ботев“ за поредна година бе отбеляза Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Ученическият съвет инициира акция за пускане на бели балони и  изработване на информационно табло с цел спирането на войната по пътищата. Учениците призоваха своите връстници за отговорно и разумно шофиране като залепиха своите послания из цялото училище. Информационната кампания включваше и разпространяването на листовки с правилата за движение по пътищата. Група ученици от клас 10Н1 се включиха в полицейска акция за безопасно шофиране, организирано съвместно с ОСНВ и ОД на МВР – Кърджали. На водачите на проверените превозни средства бе предоставена и информация за Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Учениците отправиха послания към възрастните, седнали зад волана: да преценяват пътните условия и да шофират със съобразена скорост, да се чувстват отговорни за другите на пътя.

За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, определен с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации. С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство от организацията “Мир на пътя”.

На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства и се работи за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата и подпомагане на жертвите.

Тревожната статистика за миналата година е над 500 загинали по пътищата на страната. Младежите заявиха, че безопасността на пътя е споделена отговорност и призоваха институциите, организациите и участниците в движението, да дадат своя принос за безопасността и опазването на живота и здравето на участниците в движението.

 


БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО – БОРИСЛАВ ЕНЧЕВ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.05 MB]


БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО – СЕРКАН АЛИОСМАН

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [15.59 MB]


 Ботевци отбелязаха 26.септември – Европейски ден без загинали на пътя

Безопасността на движението по пътищата и опазването на здравето и живота на децата и учениците е споделена отговорност и грижа на цялото общество.

По случай 26.септември – Европейски ден без загинали на пътя на учениците от XI и XII клас в Езикова гимназия „Христо Ботев“, град Кърджали бе изнесена беседа от Училищната комисия по БДП с председател господин Иван Димов – заместник-директор по АД. Настоящи и бъдещи шофьори бяха запознати с Т-образнo кръстовище, както и с републиканската пътна мрежа в близост до училище. На младите водачи бе разяснено,че републиканската организация е по-различно устроена, т.е. не дава възможност да се поставят изкуствено повдигнати зебри.Особено внимание беше обърнато на това, че е необходимо учениците да се съобразяват  как преминават  с кола през участъци, пресичащи пътеки тип зебра.

Класните ръководители на съответните класове като водачи на МПС обясниха важността от спазването на правилата за движение по пътищата. Идеята бе възпитаване на уважение към  правилата да движение по пътищата, търсене и предлагане на  решения за намаляване на броя на жертвите и пострадалите при пътни инциденти.

Европейския ден без загинали на пътя по наименованието EDWARD се отбелязва по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция  ТИСПОЛ. Проектът е подкрепен от Европейската комисия  и активностите в Дните на EDWARD за безопасност на движението по пътищата се комбинират с Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември). Тази година EDWARD отбелязва 26.септември под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/uchilishteto/%d0%b1%d0%b4%d0%bf/