Връщане към УЧИЛИЩЕТО

Портфолио

Казват, че отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Вече близо век и половина огненото Ботево слово и легендарният му революционен път разгарят пламък в сърцата на поколения българи и напомнят настоятелно що е дълг и що е Родина. 

Ботев е в сърцата ни, в паметта ни, от него черпим вяра и упование, търсим жизнените корени на доброто, отвъд дребнавостта на личния интерес. Поклон, поете! Поклон пред твоето величие, пред твоята гениалност! Поклон пред твоята титаничност!

Не празничен патос, а осъзнато верую са всички признателни думи към патрона на Гимназията. На него посвещаваме делата, които ни отличават и ни правят истински Ботеви потомци.

ЕМБЛЕМИ НА ГИМНАЗИЯТА- ПЪРВИЯТ УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИ ОТРЯД И ФАНФАРНИЯТ ОРКЕСТЪР

Трети март 2006! Началото на един истински, нагледен урок по родолюбие, заявен национален дух и самочувствие.

 Обличайки тези униформи- символ на българската свобода и независимост, заявяваме своя стремеж да възродим родолюбието и чувството за национално достойнство. Споменът за подвига и саможертвата на истинските ни герои ще оживява в ритъма на марша, а вдигнатите саби ще напомнят за онзи бунтарски дух, който е вдъхновявал българина да отстоява себе си. Като истински ботевци ще пазим този дух и добрата традиция, защото нашето поколение има нужда от тях.

     Тази униформа е отговорът ни като потомци на Ботевия копнеж да бъде запомнен и продължен подвигът му. Приемаме участието си в този гвардейски отряд като особена чест.

(Из устава на гвардейския отряд)

Фанфарният оркестър – приемник и продължител на духовата музика, основана през 1939 година.

ДЕНЯТ НА БОТЕВОТО РОЖДЕНИЕ

Шести януари – един от духовните празници, който бележи началото на всяка година.  Богоявление и рождението на Христо Ботев носят символиката на началото и на прехода към новия кръг от духовната спирала.

Пред паметника на Ботев в двора на Гимназията на почетна стража застават гвардейците, звучат стихове на поета и в знак на признателност ученици и граждани поднасят венци и цветя.

БОТЕВАТА КЛЕТВА

Днес, в този миг, на това свещено място, ние учениците на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ полагаме клетва за вярност към нашия патрон- великия, недостижимия Ботев.

    Тържествено обещаваме да не опетним светлото му име и да запазим възвишените му идеали в името на свободата, в името на демокрацията, в името на бъдещето на България. Да бъдем достойни Ботеви потомци! 

   Кълнем се!

ВТОРИ ЮНИ- ДЕНЯТ НА БЕЗСМЪРТИЕТО! ПАТРОННИЯТ ПРАЗНИК НА ГИМНАЗИЯТА!

Стихове, есета, песни, поздравления, цветя и …минута мълчание пред погледа на поета.

Ден на поклон, но и ден на равносметка, тържество на знанието, таланта и силата на духа.

Театралният маратон – магнит за цялата общественост

В Театрално–музикалния център на града младите таланти посрещат многобройната публика и представят  своите постановки на български, английски, немски и френски език.

 След стихването на аплодисментите и падането на завесата идва време за  наградите и признанието за знанията и за таланта.

Траен спомен за всеки родител остават връчените им лично благодарствени писма- оценка не само за труда на децата им, а и за лична ангажираност, подкрепа и възпитание.

Тържественият коктейл на голямото семейство на Гимназията вече е традиция.

Учители, ученици и родители са заедно , за да споделят радостта , че духовността живее  в младите хора.Върховите постижения на изявените ученици на национални олимпиади, състезания и конкурси, изпълват сърцата с радост и с вяра, че расте едно умно и достойно поколение.

МОЯТ БОТЕВ НЕ Е САМО НА ПОРТРЕТА ОТ СТЕНАТА

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/uchilishteto/%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d1%84%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%be/