Ботевци почитат будителите

Дни преди Деня на народните будители – 1. Ноември, ученици и учители подготвиха информационен кът във фоайето на училището по инициатива на Ученическия съвет. В часовете по български език и литература и история и цивилизации гимназистите представят факти от живота и делото на великите българи, допринесли за духовното съзряване на нацията през вековете на изпитания.

Възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев“ достойно продължават да следват примера на будните просветители от славното ни минало и заявяват своята принадлежност към училището, носещо името на великия българин, поет и революционер Христо Ботев. Младите таланти на Езиковата гимназия продължават да творят и печелят национално и международно признание със своите есета и стихове. Те доказват на себе си и на света, че са толкова големи, колкото и техните мечти. Клубът  „Гласът на ботевци“ подготви празнично радиопредаване с интервюта на учители и младежи, които споделят своите мисли за празничния ден.

Да възхваляваме будителите не е достатъчно. Трябва ентусиазъм и дълбока вяра, че образованието е основна ценност в живота на всекиго от нас. Да описваме делата на будителите е необходимо, но сякаш думите не стигат. Да търсим будителите днес е трудно, но вгледаме ли се по-внимателно можем да ги открием навсякъде – сред стотиците радетели на словото и духовността.

След като има такъв народ, който да почита словото и духовните си водачи, значи има надежда за цялото човечество. Те, будителите, ни оставят своите истории, стихове, картини и идеали, оставят ни отговори, но и много въпроси. И днес, повече от всякога, имаме нужда от тях и техните непреходни идеали.

Честит празник, будители!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d1%83%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5/