Връщане към ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ

Гвардейски отряд

ГВАРДЕЙСКИ КАЛЕНДАР

 

Гвардейците на Езиковата изправиха на крака публиката в Народния театър

 

gvardeyci-01Гвардейците на Кърджали изправиха на крака публиката в Народния театър „Иван Вазов” в столицата. На единствения у нас ученически отряд в мундири бе поверено откриването и закриването на тържествения концерт-спектакъл, с който на 10 юли бе отбелязана 134-та годишнина от основаването на Националната гвардейска част. Възпитаниците на Елена и Димитър Кондиков дефилираха редом с военнослужещите от националната гвардия под звуците на марша „Страцин”, а на финала изпълниха оригиналната си композиция „Последен марш” по музика на рок-група „Епизод” и стихове на патриарха Вазов. Те впечатлиха с оригинална хореография, автентични костюми и сценично поведение и заслужено се превърнаха в гвоздея на програмата, в която взеха участие звездите от представителния ансамбъл на въоръжените сили Маргарита Хранова, Орлин Горанов, мъжкия квартет „Армейска песен”, именитата народна певица Гуна Иванова, Райко Кирилов, Бойка Дангова.

В кулоарите на първата ни сцена гимназистите от Кърджали посрещнаха с аплодисменти народния представител Цвета Караянчева, чиято финансова подкрепа направи възможно участието им в спектакъла. Караянчева пое разходите по гостуването на гвардейците в София и наблюдава изявите им както на самия концерт, така и по време на генералната репетиция. На балкона на Народния театър бяха още министърът на отбраната Ангел Найденов и много от висшите ни офицери. След спектакъла Караянчева благодари на учениците за великолепното им представяне под купола на Народния театър, за съпреживяването, с което дариха софийската публика и възможността да прославят не само себе си, своите ръководители и училище, но и целия град. „Не забравяйте, че вие сте мобилна реклама на Кърджали и че служите на изключително родолюбива кауза – да бъдат съхранени и пренесени във времето символите на българската държавност, нашата история, традиции и чест”, пожела депутатката. Не за първи път тя помага на учениците-гвардейци. Миналата година по нейна покана те посетиха парламента, президентството, министерството на отбраната и седалището на Националната гвардейска част, където се запознаха с естеството на работата и видяха как се подготвя уникалното светлинно шоу „Искри” за Празника на армията – 6 май.

gvardeyci-03Пак по нейна инициатива на 22 септември м.г., по случай Деня на независимостта, в Кърджали гостува ансамбълът на въоръжените сили с художествен ръководител Снежина Темелкова, чиято идея бе гастролът на гвардейците ни в столицата. Поканата за участието на отряда бе отправена от началника на елитното формирование полк. Боян Ставрев. Гимназистите трогнаха до сълзи зрителите в салона, а ръководителят им Димитър Кондиков определи изявата им като най-запомнящата се до момента. Самият спектакъл бе невероятно зрелищен и динамичен, пресъздаващ атмосферата на стара София, с водещи актьорът Камен Иванов и кърджалийката Галя Димитрова, които също бяха облечени в гвардейски униформи. Те върнаха лентата към първите стъпки на Националната ни гвардия, които отвеждат към далечната 1879 г. Тя е създадена с встъпването в длъжност на княз Александър I Батенберг в България и до днес се възприема като един от символите на държавността, пример за храброст, воинска доблест, достойнство и безкористна вярност към отечеството. По време на пребиваването си в столицата гвардейците от Кърджали успяха да посетят Военната академия „Г.С.Раковски”, а след блестящото си участие на сцената на Народния театър получиха покана за празника на Военноморските сили във Варна през август.

 

 


 

03.03.2013 г. – Да почувстваш свободата

 

030313_1Има много светли дати в календара на националната ни памет, но един от тях е с особено значение и място в историята на българския народ. Трети март! Точно преди сто тридесет и пет години България поема своя път към жадуваната повече от пет столетия свобода. В град Кърджали празникът бе честван особено тържествено. Традиционното шествие на ученици и учители, по повод националния празник на Република България – Трети март, трогна жителите на града и официалните лица, присъстващи на общоградското тържество. Респект, уважение и възхищение предизвика патриотичният дух на гвардейците от Първия ученически гвардейски отряд към ГПЧЕ „Христо Ботев”. Най-скъпият подарък за гордите Ботеви потомци бяха бурните аплодисменти, с които бе посрещнат техния марш.
030313_2
Представителният блок от възпитаниците на Гимназията, випуск десети клас, също направи впечатление с изпълнението на Ботевия марш и разветите трикольори, които символизираха неумиращия български дух. Своят принос към празничния ден дадоха и членовете на Клуб „Млад историк” от ГПЧЕ „Христо Ботев” които подредиха в училището си кът, посветен на Руско-турската война и освобождението на България. Така те припомниха на своите съученици, че на този ден преди 135 години е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага края на Руско-турската война 1877-1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

 

 


 

Младите гвардейци и възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев”участваха на възпоменателна церемония в памет на 140-годишнината от обесването на Васил Левски

 

190213-1Да сведат глава пред подвига на Апостола на свободата, пред паметника, превърнал се в един от символите на областния град, присъстваха Областинят управител на област Кърджали госпожа Иванка Таушанова, кметът на община Кърджали инженер Хасан Азис, представители на Регионален инспекторат по образованието, Регионален исторически музей, Държавен архив, Военен клуб, представители на обществени сдружения и културни инсттуции, възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” и много граждани.
Директорът на Регионална библиотека- Кърджали господин Иванко Маринов прочете слово, в което припомни на нас, съвременниците, подвига на Васил Иванов Кунчев – българският революционер, идеолог и организатор на нашата национална революция. Известен като Апостола на свободата той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят народния бунт. Неговата мечта за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност днес е реалност.

190213-2В общоградското поклонение, своята признателност и уважение към стратега на българската национална революция, поднесоха и участниците в Клуб „Млад историк” към ГПЧЕ „Христо Ботев”, които посветиха дейността в клуба на паметната годишнина. Презентация, специален кът в Гимназията, посветен на живота и делото на Васил Левски и заснемане на видеоклип, с който се включиха в инициативата на Българската национална телевизия “Васил Левски – 140 години жива идея за свобода”, младите историци доказаха, че делото и подвигът на Апостола на свободата е безсмъртен. Гвардейският отряд, младите историци и учениците от випуск осми клас от ГПЧЕ „Христо Ботев” се поклониха, поднасяйки цветя и изнесоха поредния урок по патриотизъм и родолюбие на всички съграждани.

190213-3На 6 януари се навършиха 162 години от рождението на Христо Ботев – национален герой, революционер, поет и публицист. Още от ранна сутрин сутрин из коридорите на ГПЧЕ „Христо Ботев” се носеше музиката на марша на Радецки и на химна на училището. Във фоайето бе оформен кът, представящ творчеството на великия българин. На телевизионна стена бяха представени презентации за живота и творчеството му, създадени от ученици от 10 клас. В двата дни, предшестващи събитието, бяха проведени 2 конкурса между учениците – за есе и компютърна презентация. В специална анкета, подготвена за сайта на училището всички желаещи показаха своите знания за делото на поета-революционер. Въпросите за живота, творчеството, съвременото възприемане на великия гений и неговите завети ще се сменят през целия месец януари. Учениците от осми клас бяха приятно изненадани, след като всеки от тях получи текста на „Химна за Христо Ботев” и обещаха, че ще спазват традициите, ритуалите и „с ботевското слово ще летят напред”. Като неизменен ритуал и тази година в двора на ГПЧЕ „Христо Ботев” се събраха ученици, учители и гости. Гвардейците на Гимназията, с присъщата им тържественост, с гордост и трепет поднесоха венец и цветя пред паметника на великия революционер. Присъстващите сведоха глава пред подвига и гения на един велик българин, върнаха се чрез стиховете на поета, представени в рецитал, към страшните и тъмни времена, когато желанието за просветление и свобода са водили него и неговите четници към Околчица и безсмъртието. Директорът на училището г-жа Йорданка Чавдарова награди ученичката от 12А1 Стиляна Касабова, спечелила конкурса за есе и поздрави със слово всички присъстващи. Заветите на великия български революционер – символ на борбата срещу тиранията звучаха под съпровод на възрожденски песни и достигнаха до сърцето на всеки Ботевец.

 


 

22.09.2009 г.

Гвардейският отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев” участва в градското тържество, посветено на Деня на националната независимост 22 септември

Има дати в българската история, които са с особено значение за националната ни памет. 22 септември е една от тях. Обявяването на независимостта преди 101 години е акт с непреходно значение за националната ни история. На този ден България получава окончателно си признание от Великите сили и то без военни действия и без жертви.

Град Кърджали отпразнува 101-та годишнина от обявяването на българската независимост с тържество, което започна точно в 11,00 часа.
Венци в знак на признателност към всички българи посветили живота си за извисяване на нацията за постигане независимостта на България бяха поднесени от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и народни представители от различни политически сили.
Много кърджалийци почетоха празника, а изпълнението на гвардейците от отряда към ГПЧЕ “Христо Ботев” Кърджали предизвика бурни овации сред гостите, присъстващи на празника.

 


 

27.02.2009 г.

Уникална изложба гостува в Кърджали

Гвардейците на ГПЧЕ „Христо Ботев” откриват фотоизложба на фонд „ХІІІ века България” в Кърджали

В Регионалния исторически музей гр. Кърджали вчера бе открита тържествено изложбата, посветена на светите места, свързани с историята на християнството по българските земи.

По покана на домакините – РИМ – град Кърджали, гвардейският отряд на гимназията представи оригиналните си танци и силно впечатли гостите, дошли на церемонията по откриване на изложбата.

„България в пълен блясък” представя фотографии от забележителни паметници от нашето минало.Авторът на изложбата, изпълнителният директор на фонд „ХІІІ века България”, д-р Тошо Пейков поздрави гвардейците за впечатляващото им изпълнение в съпровод на музика по възрожденски мотиви.

С изпълненията на гвардейския отряд по различни тържествени поводи и официални церемонии Кърджали се превръща уникален град.

 


 

22.11.2008 г.

Гвардейците гостуват в Ямбол

На 22 Ноември 2008 година бе открита нова специализирана болница за активно лечение по кардиология в град Ямбол. На официалната церемония по откриването бяха поканени момчетата от Първия ученически гвардейски отряд „Ботеви потомци” към ГПЧЕ „Христо Ботев”- гр. Кърджали. Присъстващите бяха силно впечатлении от спектакъла, който представиха нашите момчета.

Лентата бе прерязана от изпълнителния директор на болницата проф. д-р Младен Григоров, а на тържеството присъстваха проф. Роберто Ферари – президент на Европейското кардиологично дружество и проф. Петър Видимски, вицепрезидент на дружеството. Те изразиха възхищението си от изпълнението на младите гвардейци и поздравиха ръководителите на отряда.

 


 

21.11.2008 г.

Гвардейци поднесоха венци пред паметника на Дельо войвода в Златоград

21 ноември е дата, запечатана в специален документ, по който се е произнесла първата местна българска управа още в първите дни след освобождението на града. По повод тържествата на града гвардейският отряд от ГПЧЕ „Христо Ботев” получи покана за участие в програмата, дефилето и полагане на венци и цветя пред паметника на Дельо войвода, освободителя на Златоград и на загиналите преди няколко години в наводненията граждани. Участието на гвардейците в празниците на Златоград се превръща в традиция.

Цялата градска общественост посрещна нашите момчета с бурни овации. Напетите гвардейци в стройни редици бодро набиваха крак и очароваха много деца, младежи, възрастни граждани и гости на града, които възторжено ги аплодираха. Гвардейският отряд участва в честванията на града за втора година по покана на кмета на общината.

 


 

21.10.2008 г

Гвардейският отряд и възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” поведоха тържественото шествие на 21 октомври – Ден на Кърджали

В съзнанието на кърджалийци вече празникът неизменно се свързва с визията на гвардейския отряд на Гимназията

На 21 октомври Кърджали отбеляза 96 години от Освобождението си. По този повод в Областния център пристигнаха много гости – делегации от побратимените с град Кърджали общини от Русия, САЩ, Гърция и Турция. Своето уважение засвидетелства и министър-председателят на България Сергей Станишев. За тържествата в града пристигнаха министри и зам.-министри от кабинета, както и депутати и представители на различни политически партии.
За възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Васил Делов. По-късно по централния булевард, от Дома за култура и младежки дейности до паметника на Освободителите, премина шествие с представителни знаменни групи от всички кърджалийски училища. Колоната бе водена от гвардейския отряд, духовия оркестър и възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев”. Множеството граждани, дошли на празника, посрещнаха с аплодисменти момчетата от гвардейския отряд.
Тържественият ритуал пред паметника на Освободителите в градската градина започна точно в 12 часа с изпълнението на гвардейците, които бяха истинска жива картина, символизираща българския дух на град Кърджали. Мъжественото излъчване на момчетата намери въплъщение в танца със знамена, създаден по оригинална хореография от ръководителите на отряда – Димитър и Елена Кондикови. Учениците гвардейци отново впечатлиха гражданите и гостите на Кърджали с тържествения си марш, с красивите униформи и със самочувствието си на истински ботевци.
В знак на почит и преклонение пред подвига на войниците, офицерите и доброволците, загиналите за освобождението на Източните Родопи бяха поднесени много венци и цветя.

 


 

09.06.2008 г.

Гвардейците посрещат Президента и дипломатическия корпус в Кърджали

На 06.06.2008г. момчетата от Първия ученически отряд посрещнаха в Кърджали Президента на Републиката Георги Първанов и ръководителите на дипломатическите мисии на страните от ЕС и на страните-кандидатки за членство които пристигнаха за своята традиционната среща „без вратовръзки”. Инициативата се състоя в бизнес-инкубатора в града ни. Участваха 25 посланици на страните – членки на ЕС. Заедно с тях бяха и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и ген. Никола Колев – съветник на президента по военните въпроси.

С почетен шпалир гвардейците на Гимназията заеха „За почест” пред високите гости. Капитаните Стефан Павлов и Тодор Вълчев бяха лично поздравени от Президента на Републиката. Всички присъстващи гости бяха впечатлени от уменията на младежите, от техните униформи и строева подготовка. Не за пръв път възпитаниците на Гимназията достойно представят своя роден град и своето училище пред високопоставени гости.

След приключване на тържеството кметът на Общината инж. Хасан Азис и Областният управител Ангел Коджаманов поздравиха Гвардейците на Гимназията за отличното представяне.

 


 

16.05.2008 г.

Гвардейският отряд впечатли и Плевен

За 14 май, когато гражданите на гр. Плевен официално отбелязаха 130 – та годишнина от освобождението на града, участниците в Първия ученически гвардейски отряд бяха поканени да открият тържествата посветени на годишнината. В честването взеха участие мажоретни състави от гр. Ловеч и Плевен. Шествието премина по централната част на гр. Плевен, предвождано от нашият гвардейски отряд и градският духов оркестър и достигна до площада на града. Дефилето на момчетата от ГПЧЕ „Христо Ботев” беше съпроводено от овациите на гражданите, много от които изявиха желание да се снимат с гвардейците. На площада, който беше пълен с публика, възпитаниците на гимназията изнесоха програма, която включваше техните танци „Евтимий”, „На прощаване” и „Ботево каре”. Публиката бурно аплодираше всяко от изпълненията.

След приключване на участието им, гвардейците получиха много поздравления и дълго време след това не можаха да напуснат площада. Местните медии отразиха участието на нашите момчета, като излъчиха репортаж от тяхното представяне, което дълго ще се помни.

Впечатлена от представянето на гвардейците, г-жа Таня Игнатова административен директор на СБАЛК, покани отряда за тържествената церемония за официалното откриване на Университетска болница по кардиология в гр. Плевен на 24 юни.

 


 

15.05.2008 г.

Българската Националната телевизия гостува в ГПЧЕ „Христо Ботев”

На 8 май 2008 година екип на Българската Национална телевизия гостува в ГПЧЕ „Христо Ботев”- гр. Кърджали, по случай заснемането на филм за Първи ученически гвардейски отряд. Снимките продължиха четири дни от 08 до 11 май. Момчетата от отряда с много ентусиазъм показаха войскови умения, безупречна маршировка и техники за бораване със саби.

На 21 май 2008 година от 16:55 часа по БНТ в рубрика финансирана по Европейски програми „Заедно” ще се излъчи филм за „Първи ученически гвардейски отряд” при ГПЧЕ „Христо Ботев”.

 


 

14.04.2008 г.

Гвардейците очароваха публиката на Националната конференция “Училището-желана територия”

13.04.2008г. в Новотел „Пловдив” се проведе Националният етап на конференцията „Училището – желана територия”. На форума присъстваха педагози, инспектори и ученици от училища и регионални инспекторати от цялата страна. Многобройно бе и присъствието на представители от МОН. Още с появата си във фоайето на хотела гвардейците от ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали впечатлиха всички присъстващи. Огромен интерес предизвикаха техните униформи, саби и барабани. Заместник-министърът на образованието г-н Кирчо Атанасов и други представители от Министерството решиха да внесат нови нотки на тържественост в предстоящото посрещане на Министъра на образованието и помолиха момчетата да демонстрират своите умения пред събралото се за откриването на форума множество. При идването си Даниел Вълчев премина през официалния шпалир на кърджалийските гвардейци, а залата се огласи от техните бодри маршови стъпки и ударите на техните барабани. Всички присъстващи се надпреварваха да фотографират напетите момчета, а медиите искаха да ги снимат и интервюират.

По-късно в зала „Париж” на Новотел Пловдив се състоя същински спектакъл. В направление „Гражданско образование и извънкласни дейности” гвардейците демонстрираха своите строеви умение. Представянето им бе част от презентацията „Първи ученически гвардейски отряд”, изготвена от техните преподавателки – Гергана Пърличева и Антония Димитрова, спечелила единственото първо място в областния кръг на инициативата. Публиката в залата бе очарована и развълнувана от майсторските умениия на момчетата и вдъхновеното презентиране на тази интересна форма за осмисляне на свободното време от страна на тяхната учителка. В много очи се появиха сълзи на умиление и възторг. След представянето аплодисментите и поздравите към представителите на гимназията дълго не стихваха. Всички участници във форума изказаха задоволството си от видяното и оцениха като много достоен и самоотвержен трудът на ръководството, учителския колектив и самите ученици да осъществят идеята си „Първи ученически гвардейски отряд” да бъде символът на град Кърджали и на най-елитното училище в него. Всички подкрепиха мнението на журито, че изявите на младежите в такъв род извънкласни занимания наистина ще направят българското училище желана територия за учители и ученици.

 


 

20.02.2008 г.

Гвардейците на гимназията се поклониха пред безсмъртното дело на Васил Левски

На 19 февруари гражданите на Кърджали се събраха пред паметника на Апостола в центъра на града, за да почетат 135–та годишнина от гибелта на великия българин .

С тържествен шпалир гвардейският отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев”участва в общоградското поклонение за поднасяне на венци и цветя..Изпълнението на гвардейците впечатли всички присъстващи на церемонията. – представители на държавни институции, политически партии, граждани и ученици.

Тържественият марш, красивите униформи и самочувствието на истински ботевци създадоха особена атмосфера и редом с паметника на Васил Левски, гвардейците бяха истинска жива картина, символизираща българския дух на град Кърджали. Неповторимото излъчване на момчетата просълзи гражданите и гостите на града, които следваха командите на капитана на гвардейския отряд за отдаване на почест и минута мълчание пред подвига на Левски.

 


 

07.01.2008 г.

Гвардейците от ГПЧЕ ”Христо Ботев” – участници в националното честване на 160 годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев в София

Учениците от Първи ученически гвардейски отряд към ГПЧЕ” Христо Ботев” град Кърджали участваха в националното тържество по случай 160 години от рождението на Христо Ботев. Официалната церемония се проведе на 6 май 2008г. пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина. Организатори бяха Национален комитет за честване на 160 години от рождението на Христо Ботев, Министерство на културата, Министерство на отбраната, Столична община, Общонародна фондация „Христо Ботйов” и БНТ. Гости на проявата бяха Вицепрезидентът г-н Ангел Марин, Председателят на Народното събрание – г-н Георги Пирински, Министърът на културата – г- н Стефан Данаилов, наследникът на поета – г-н Боян Ботйов и много граждани.

Младите гвардейци от езиковата гимназия в Кърджали се наредиха редом с гвардейците от Националната гвардейска част и активно участваха в тържествените ритуали по поднасяне на венци. В стегнати редици, под звуците на ботевския марш и ударите на барабаните, те бодро набиваха крак, въпреки студа и падащия сняг. Младежите достойно и гордо защитиха името на своя патрон и представиха своето училище и своя град. Всички присъстващи официални лица и многото граждани възторжено аплодираха изпълнения от тях танц под звуците на песента на група Епизод по безсмъртното стихотворение на поета «На прощаване». Всички изказваха своя възторг и задоволство от изявата на кърджалийските момчета. Тази единствена по рода си проява на патриотизъм в последствие бе отразена в информационните емисии на всички национални медии.

 


 

07.01.2008 г.

ГПЧЕ „Христо Ботев” почита патрона си с факелно шествие

На 7 януари 2008 учениците и учителите от ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали отпразнуваха рождението на своя патрон с факелно шествие по улиците на града. Колоната тръгна от паметника на Васил Левски пред общината и бе водена от Първи ученически гвардейски отряд и знамето на училището. Младежите преминаха по главната улица на града с бодра стъпка под ударите на гвардейски барабани и със запалени факли в ръце. Мъглата и студът не спряха ентусиазираните участници, решили по този начин да покажат своето преклонение пред делото и подвига на великия български поет-революционер.

Шествието завърши в двора на училището, където пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха положени венци в знак на признателност. На тържеството бяха наградени ученици, които са се отличили в проведените в гимназията конкурс за написване на есе и стихотворение в памет на патрона и конкурс за рецитация на Ботево стихотворение. Всички тези прояви, организирани по повод на 160 годищнината на великия българин, бяха поредното доказателство, че в престижното учебно заведение целият колектив и всички ученици с гордост и достойнство носят името „Ботевци”

 


 

21.11.2007 г.

Гвардейският отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев” – участва в празниците за Освобождението на Златоград

На 21.11.2007г. Гвардейците на ГПЧЕ”Христо Ботев” взеха участие в тържественото честване на празниците за Освобождението на Златоград. Цялата градска общественост и всички официални лица посрещнаха нашите момчета с бурни овации. Празникът бе официално открит с техния тържествен марш под звуците на кърджалийския градски духов оркестър. Напетите гвардейци в стройни редици бодро набиваха крак и очароваха много деца, младежи, възрастни граждани и гости на града, които възторжено ги аплодираха.Шествието премина по улиците на централната градска част. На градския площад те се построиха в шпалир и отдадоха „за почест” пред паметника на Дельо войвода. Новоизбраният кмет на града и признателни граждани положиха цветя и венци.

По-късно гвардейците изнесоха програма и изиграха своят танц по музиката от песента на група Епизод по стихотворението на Христо Ботев „На прощаване”. По време на изпълнението им възторжените овации на очарованата публика не секваха.. Кметът на града поздрави нашите момчета и обяви, че отрядът е винаги „Добре дошъл” на техни чествания и празници.Много възрастни граждани с разплакани от умиление очи гордо заставаха до гвардейците за снимка. За самите ученици от отряда гостуването в Златоград бе приятно изживяване, за което те ще запазят топъл спомен.

 


 

21.10.2007 г.

Ден на Кърджали

Гвардейският отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев” поведе шествието на 21 октомври – Ден на Кърджали. Учениците гвардейци отново впечатлиха гражданите на Кърджали с тържествения си марш, с красивите униформи и със самочувствието си на истински ботевци.В съзнанието на кърджалийци вече празникът неизменно се свързва с визията на отряда. Редом с паметника на Освободителите те бяха истинска жива картина, символизираща българския дух на град Кърджали. Мъжественото излъчване на момчетата намери въплъщение в ритъма на танца „На прощаване”.

Дори проливният дъжд не помрачи настроението на празника. Зрителите трудно можеха да скрият сълзите си пред вдъхновеното изпълнение на младежите, които искрено съпреживяваха подвига на героите.

Явно впечатлени от изпълнението на ботевци бяха и официалните гости, сред които има и бивши възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев”.

 


 

20.10.2007 г.

Среща на националната гвардейска част с ботевци

Момчетата от ученическия гвардейски отряд се срещнаха с представители на Националната гвардейска част, които участваха в тържествената заря, посветена на 21 октомври – Деня на Кърджали и 95-та годишнина от Балканската война. В неформалната среща командирът на гвардейците изрази своето задоволство от строевата подготовка и оригиналната хореография на танците на момчетата. Професионалистите бяха възхитени от ентусиазма на гимназистите и от борбения ботевски дух, който носят в сърцата си. Те предадоха част от своя професионализъм на своите последователи като демонстрираха различни хватки със саби, пушки и изпълнения на маршове от барабанчика на националната гвардейска част.

 


 

15.10.2007 г.

Ученическият гвардейски отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев” участва в тържествен ритуал за полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите и паметника на генерал Делов и посрещна участниците в автопохода, посветен на 95-та годишнина от Балканската война.

 


 

24.09.2007 г.

Фестивал “Арда пее и лудува”

В Деня на река Арда се проведе първият по рода си арт фестивал ”Арда пее и лудува“.Всички участници и състави през града се предвождат от гвардейсия отряд на ГПЧЕ “ Христо Ботев”. Шествието тръгна от площад “Освобождение” и се придвижи по бул. “България”, ул.”Булаир” до Новия мост, свързващ централната градска част с квартал”Възрожденци”.

 


 

22.09.2007 г.

Гвардейският отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев” събра жителите на Кърджали за Деня на независимостта – 22 септември

Гвардейският отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев” събра жителите на Кърджали на тържеството за Деня на независимостта – 22 септември. Тържественото дефиле бе поведено от гвардейците, станали емблема на град Кърджали.

На тържественото честване на 99-та годишнина от обявяването на Независимостта на България ,пред Паметника на Освободителите, момчетата от първия ученически гвардейски отряд представиха ритуали за отдаване на почест и поднасяне на венци. Аплодисментите на присъстващите бяха най-високата оценка за изпълнението им.

 


 

24.05.2007 г.

Гвардейците на ГПЧЕ “Христо Ботев” водят шествието на 24 май в София

С отговорност и гордост момчетата от ученическия гвардейски отряд поведоха манифестацията на 24 май – Ден на българската просвета и култура в столицата. Те бяха поздравени лично от Президента Георги Първанов и Министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Изпълненията на гимназистите просълзиха хората, дошли да се насладят на празника на знанието и младостта.

Интересът на медиите нито за миг не смути младите момчета, които споделяха, че е чест и отговорност да бъдеш гвардеец.

 


 

06.05.2007 г.

Президентът покани гвардейския отряд в София

Президентът на Република България, дълбоко впечатлен и трогнат, покани гвардейците, чрез областния управител Ангел Коджаманов, на 6 май за участие в националния парад по случай деня на храбростта.

 


 

09.03.2007 г.

Гвардейците дефилират в града на Ботев

Получена бе покана и от града на Ботев – Калофер, където на 9 март младите гвардейци участваха в традиционната ботевска клетва за випуск 9. клас. На градския площад учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” пламенно рецитираха Ботеви стихове, а гвардейците, под съпровода на духовия оркестър, показаха уменията си. Специални гости на събитието бяха кметът на Калофер – г-н Христо Боев, кметът на Карлово – г-н Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет гр. Карлово и директорът на Национален музей „Христо Ботев”, които връчиха на гвардейците лични гвардейски карти.

Поднесени бяха цветя и венци пред паметника на Ботев, посетена беше къщата-музей на гениалния поет и революционер.

Посещението на учениците и гвардейците от ГПЧЕ „Христо Ботев” се превърна в празник за град Калофер, озарен от младостта и живия ботевски дух на гимназистите.

 


 

03.03.2007 г.

Дебют на ученическия гвардейски отряд

Най-ярката кулминационна изява на гвардейския отряд е участието му в националния празник 3 март  2007 година.

Сутрешните часове на Трети март бяха огласени от звуците на духовата музика, съпровождаща Ботевите гвардейци. Стотици граждани бяха излезли по улиците и на площадчето пред храма, където се положиха венци пред паметника на войните.

 


 

02.03.2007 г.

Освещаване на ученическия гвардейски отряд

Младите гвардейци получават благословията на енорийския свещеник отец Петър. В молитвата, отправена към гвардейския отряд, той изрича: „Има един случай в българската история, когато са освещавани войни от свещеник – преди повече от век опълченците ни в Яш от отец Петър Драгнев. Вторият – е днес в Кърджали.

Бог да благослови това родолюбиво дело!”.

 


 

Февруари 2007 година

Националната гвардейска част на гости в ГПЧЕ “Христо Ботев”

За първи път в историята на националната гвардейска част се осъществява подобна инициатива – гвардейци напускат частта си и демонстрират умения пред ученици и учители в двора на ГПЧЕ „Христо Ботев”. Пред смаяните погледи на присъстващите „старите” гвардейци размахваха саби и набиваха крак в изпълнение на основен стоеж и маршова стъпка.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/izvanklasni/gvardeyski-otryad/