Ботевци първи ще пътуват за Страсбург по програмата „Евроскола”

На 09 юни се проведе регионално състезание „Евроскола” за областите Смолян и Кърджали. В регионалното състезание участваха 11 отбора  от различни населени места. Отбор от петима участници и един ръководител представи ЕГ „Христо Ботев” и спечели квота за участие в програмата „Евроскола“ . Участието в нея има за цел най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

24 възпитаници на  ЕГ „Христо Ботев”  ще заминат за Франция през октомври, за да посетят сградата на Парламента и да заемат местата на истинските евродепутати в залата. В продължение на ден младите европейци от Кърджали ще участват в заседанията на различни работни групи и комисии, за да добият реална представа за работата на институцията, както и за процедурите, чрез които се гради бъдещето на обединена Европа.

Отборът на  ЕГ „Христо Ботев”–  Лия Стамболиева,  Теодора Йосифова,  Иван-Асен Крачунов,  Станимир Терзиев и  Станислав Узунов, с ръководител Марина Димова  изтегли една от най-трудните теми от конспекта – „Бъдещето на ЕС и мястото на България 11 години след присъединяването“. Учениците трябваше да отговарят на въпроси, свързани с  основните предизвикателства пред ЕС през последните години.  Те аргументираха и защитиха личната си позиция по темата и разказаха  какво донесе членството в ЕС на България и как виждат   бъдещето на Съюза, от който страната ни е част вече 11 години?

Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски – бе едно от главните условия за участие  в състезанието. Единствено Ботевци успяха да се справят  блестящо с резюме, представено на английски и немски език, което бе и определящо името на Гимназията да бе обявено първо като победител.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3/