Ботевци са победители в природните науки

Над тридесет гимназисти от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали се представиха отлично на състезание по химия и математика

За тринайсета поредна година Химикотехнологичният и металургичен университет, гр. София, съвместно с ЕГ „Христо Ботев” организира състезание по химия и математика. То се проведе през месец март в Гимназията с ученици, завършили основния курс на обучение по съответните предмети.

Резултатите от състезанието се признават за оценки от кандидатстудентски изпит в ХТМУ и учениците могат да бъдат приети за студенти в желана от тях специалност за учебната 2023/2024г.

В юбилейната 70-та година от създаването на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ)  ученици от 11  и 12 клас участваха в конкурс за презентация на тема: „Химичните  технологии  около  нас”. Специалната награда на катедра „Инженерна екология“ бе присъдена на Ефе Юсеин от 12 клас, ЕГ „Христо Ботев”, град Кърджали за презентацията „Решения за подобряване на качеството на въздуха в градовете“. Още трима ботевци взеха участие в надпреварата. Демет Мехмед от 12Еклас представи темата „Биотехнологиите в медицина, фармация и диагностика“, Виктория Пламенова от 11В клас участва с презентация на тема „Нов живот за отпадъците – интересни и практични приложения“ и Езги Мюмюн от 11Г класс презентация на тема „Наноматериалите и тяхното приложение“;

Над 50 ученици и техните учители от 22 училища в страната гостуваха в ХТМУ и представиха своите научни разработки, свързани с темите за екологията и опазването на околната среда и химичните технологии.

Ректорът на ХТМУ проф. Сеня Терзиева  говори на откриването за възможностите, които предлага университета и откри двете сесии, като пожела на участниците да влагат все такъв ентусиазъм в обучението си.

Първата сесия бе насочена към екологията и опазването на околната среда, а журито бе съставено от преподаватели от катедра „Инженерна екология“.

Във втората сесия „Химични технологии“ участие взе и проф. Фрерих Кайл от Технически университет Хамбург. Той поздрави всички участници за интересните теми, които са разработили и им пожела успех.

Участниците в състезанието и учителите им бяха наградени със специален сертификат за партньорство и купа за участие на съответното училище.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0/