‘’Велика е красотата на този паметен ден”

             По случай 6 май,честването на деня на храбростта и българската армия, Езикова гимназия “Христо Ботев” изразява своята почит под формата на рецитал, съпроводен от фанфарния оркестър на гимназията и Първи ученически гвардейски отряд отбелязвайки Деня на българската армия.. Програмата започна с изпълнението на “Хайдушки марш”, последван от хореографията на гвардейския отряд с композицията “Безсмъртие” и завърши със словото на учениците, отправено с признание по повод празника. Инициативата е част от проект „Живо наследство“ по Националната програма на МОН  „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“.

             Честването на деня датира от следосвобожденския период, като празника бива учреден официално през 1880г. от княз Александър Батенберг. На тази дата всяка година българският  народ припомня с мъка и гордост за националните ни герои, отдали своето бъдеще, за да го има нашето настояще. Всеки един от нас трябва да живее със спомена за борците на България, най-вече за да не се самозабрави по своя път и да може, да е винаги готов, да промени посоката си. Освен дадения пример за саможертва в посланието на всеки един войник, виждаме напълно отричане от робското примирие и закостенялото мислене. Героите ни, преобърнали колосално своите приоритети винаги ще останат живи в народната памет, защото “тоз,който падне в бой за свобода,той не умира”.

            Всеки изминал ден изгражда освен нашето бъдеще и историята на наследниците ни. Примерът, към който бъдещето поколение ще може винаги да се обърне, сме точно ние и именно това трябва да се запитаме, дали ще се гордеят с нас, толкова колкото ние с нашите герои. Времето е мерната единица, която няма да можем, да променим, но можем да се възползваме от нея, докато и последната песъчинка от нашия часовник не е изпаднала.

Моника Заимова 11 клас

ЕГ „Христо Ботев“

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd/