Випуск 2018 се закле: „ЗАВИНАГИ БОТЕВЦИ!“

57 абитуриенти с награди за изключителни постижения в областта на науката и изкуството. Езикова гимназия „Христо Ботев“ празнува Деня на славянската писменост и култура – 24. май

Още отрано в деня на най-българския празник дворът на Езикова гимназия „Христо Ботев“ се изпълни с  ученици, учители, родители, глъчка, цветя и усмивки. Абитуриентите от випуск 2018 за последен път излязоха от  гимназията, за да поемат своя път към университетите в страната и чужбина и да покоряват своите лични и професионални върхове.

Зазвучаха думи на благодарност, радост, равносметка, сълзи изпълниха очите на  гости, родители, учители  и ученици. Директорът на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Йорданка Чавдарова поздрави абитуриентите със завършването и с празника на духовността – 24. май и им пожела да бъдат борбени и отговорни, да пазят жив Ботевия дух и прекрасните спомени от Гимназията. „Където и да отидете, вие ще успявате. Бъдете устремени. Ние сме ви дали криле, а вие трябва да полетите и да превземете света.“ С думи на благодарност за неуморния труд, професионализъм и творчески устрем тя се обърна  и към учителите, защото няма успех без подкрепата и професионализма на хората, прокарващи браздите на познанието.

Госпожа Снежа Калитвенцова старши експерт от Регионалното управление по образование прочете поздравителен адрес от Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя обяви и носителя на наградата Неофит Рилски, която се дава за изключително високи постижения в областта на образованието – Нигяр Наим – учител по немски език.   Сабина Сюлюкчиева – председател на обществения съвет на Гимназията и главен секретар на областна администрация, прочете поздравителен адрес от името на областния управител Никола Чанев и пожела на всички ученици дръзновение и упоритост в овладяване на познанието. Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис лично приветства учителите и учениците на Езиковата гимназия  „Христо Ботев“ за празника на славянската азбука и българската просвета и култура и заяви, че всеки учител трябва да се гордее с плодовете на своя труд. На абитуриентите той пожела да бъдат  всеотдайни, амбициозни и да допринасят за изграждането на един по-добър свят. Думи на благодарност и признателност прозвучаха и от родителите на дванайсетокласниците.

Дойде ред  и за награждаване на випуск 2018. Директорът на гимназията госпожа Чавдарова обяви решение на Педагогическия съвет на училището и  връчи две парични награди за патриотизъм и родолюбие – стипендия, учредена от името на проф. Иван Гавраилов. Абитуриентите Виктор Костадинов и Петя Кръстева получиха по петстотин лева и аплодисментите на публиката.  За поредна година шест парични награди бяха връчени на абитуриенти – лауреати на национални олимпиади и състезания от фирма „Халойла-България“, а ръководството на гимназията награди със статуетка и грамота общо 57 зрелостници за цялостен принос за издигане престижа на гимназията.   На прощаване те поставиха ново начало  – да запалят и предават символично на своите следовници огъня на познанието. Водещият Стефан Михалев предаде факела на познанието на Георги Събев, който от името на единайсетокласниците обеща че с гордост ще продължават достойно по пътя на успеха. Актьорите от випуск 2018 намигнаха шеговито на публиката, а след това приканиха съучениците си да изрекат клетвените думи: ЗАВИНАГИ БОТЕВЦИ!

По-късно на общоградското тържество кметът на община Кърджали награди изявени ученици  от всички училища в града в различни възрастови групи. И тук бяха отличени най-успешните за настоящата учебна година ботевци. Осмокласникът Борислав Веселинов Енчев и единайсетокласничката Лия Делчева Стамболиева получиха награди за многобройните изяви през годината, в които са защитавали не само честта на своето училище, а и са представяли град Кърджали. След изброяване на редица награди, постижения и отличия  абитуриентката Еда Гюркан Мехмедали  получи „Стипендия Кърджали“ за 2018 г., а отличието на Ротари клуб – Кърджали бе връчено на Стефан Михайлов Михалев.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b2%d0%b8%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba-2018-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8/