Да четеш е заразно!

 Ученици от ЕГ „Христо Ботев“ участваха активно  в „Седмицата на четенето“ и заразиха малки и големи  със своя ентусиазъм и отношение към четенето на български език

Седмицата от 24.04 до 28.04.2023 година беше изключително динамична. В ЕГ „Христо Ботев“ кипеше усилена работа по проект Иновативна седмица,  където гимназистите успяха да съчетаят проектната работа с дейности, свързани с четенето на книги. Примерът и идеите за дейности са креативни и заразяващи със своя пример малки и големи. Осмокласниците, обединени от своите учители по изобразително изкуство и по български език и литература изработиха макети на кориците на свои любими книги и ги презентираха във фоайето на гимназията. Впечатлени от рицарството и безсмъртния литературен герой Дон Кихот те организираха литературна щафета за изразително четене на откъси от книгата.

Учениците от 9Д клас посетиха Регионална библиотека „Никола Вапцаров“.  При срещата с директора на институцията госпожа Елисавета Кехайова, те научиха малко известни факти от ежедневието на библиотечните работници. В хода на разговора стана ясно, че в регионалната библиотека се съхраняват над 300 000 книжни единици – едно от най-богатите книгохранилища в Източните Родопи. Младежите посетиха Отдел „Краезнание“, където се пазят книгите за Гимназията. По повод „Седмицата на четенето“ и работата им по Проект „Иновативно училище“ ботевци разгледаха вестници от различни периоди, в които има статии, посветени на училището. Научиха, че книжният фонд се дигитализира и се предоставя лесен достъп на читателите до ценни книги. Учениците споделиха, че ще представят наученото на ученическа конференция на тема „Хранилища на паметта“. За „Седмицата на четенето“ се запознаха с публицистични материали, свързани с различни знакови личности от живота на гимназията. Инициативата е само началото на партньорството между младежите и библиотеката.

Ученици от 10В клас очароваха всички с дейността си, свързана със „Седмицата на четенето“. Къщичка за книги в класната стая сред природата, дарителска акция и колективно четене на представители на различни поколения заслужи адмирациите за проявената креативност. Инициативите, посветени на словото и четенето, приключиха с дейност за изразително възпроизвеждане на откъс от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Идеята беше осъществена от деветокласниците в училището. Те споделиха, че Паисиевата история е една безценна книга, която преди векове разпалва искрата на духовното пробуждане на българите и се превръща в програма на цяла една епоха, наречена Възраждане.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%88-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%be/