Ден на езиковото разнообразие за Ботевци

2Днес учениците от ПГПЧЕ „Христо Ботев” традиционно отбелязаха Деня на Европейските езици 26-ти септември. Денят е провъзгласен за такъв от съвета на Европа и се чества от 2001 година. Мотивът е да се насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, не само в училищата, но и извън тях. Европейската комисия цели на този ден да се разпространява информация за всички европейски езици и да се осведоми обществеността за това, колко важно е изучаването на чужди езици, за да се повиши нивото на междукултурното разбирателство в Европа.

С подготвени от осмокласниците табла с думи на съответния език и игри със състезателен характер младите Ботевци преживяха първото паметно събитие от живота си в Гимназията – деня на езиковото многообразие. Заниманията по класове се превърнаха в приятно преживяване и предизвикателство за всички участници. 14Доброволката от САЩ по програма Фулбрайт – Джилиън Андерсън, която ще работи в  гимназията през учебната година, изнесе открити уроци във випуск 11. Клас, посветени на езиковото разнообразие. Учениците, изучаващи езика на Шекспир в 10. клас с преподавател Динко Георгиев, мериха сили в езикова викторина на английски език. Интерес предизвикаха и изготвените информационни табла и презентация на учениците от френските паралелки с преподавател Мила Кулова. Немските паралелки пътешестваха виртуално из Европа, разделени на отбори и показаха своите познания за местонахождението на страните на Стария континент, ориентирайки се по карта. Техният интерес към немския език бе предизвикан и от подготвения за тях от техните учители езиков пъзел. Най-добрите участници в своеобразното състезание бяха наградени, а преживяното за всички се превърна в незабравим спомен и допълнителен стимул за изучаване на чужди езици. Въодушевени от празника, който честват за първи път, учениците споделиха, че да учат в ПГПЧЕ „Христо Ботев” е огромна отговорност и привилегия, с която се гордеят и обещаха да продължат добрите традиции на чуждоезиковото обучение, поддържани в училището.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%be%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5/