Докато има болка, има памет!

dsc_1021„Ние не носим отговорност за историята и нейния ход, но носим отговорност да не отваряме черните ѝ страници никога повече! Нека с поведението си бъдем достойни за нашата история.”

Паметни ще останат за възпитаниците от ПГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали дните 8. и 9. октомври 2016, когато те с голямо желание и интерес се включиха в похода по стъпките на Българската армия, организиран в чест на 100 годишнината от Първата световна война.

В малкото китно източно родопско селце Шумнатица бе направена първата крачка от станалия вече традиционен поход по стъпките на българската армия – назад в историята към паметта ни, към героичното ни минало. Заедно с представители на други училища от област Кърджали младите възпитаници от Гимназията посетиха паметниците на загиналите във войните от 1912 – 1913 и 1915 – 1918 и научиха интересни факти за дедите ни, дали живота си за родното отечество. Те се включиха в инициативата на Областна управа – Кърджали и на Военния клуб, за да отдадат почитта си на загиналите в освобождението на Източните Родопи. Защото днес, когато живеем в дни, бедни откъм историческа памет, все още се намират родолюбци, и то млади хора, които не могат да се примирят с ужаса, в който сме изпаднали като нация.
Домакини на станалото вече традиционно тържество пред войнишкия паметник в с. Пчеларово на 09. Октомври бяха учениците от ПГПЧЕ „Христо Ботев”. Преди 100 години пчеларовци тръгват да бранят българските земи и 44 млади живота са прекършени. dsc_1003Днес ние, техните потомци, сме уверени, че тяхната постъпка е безумен героизъм. В отбраната на тогавашната българска граница са включени всички мъже, от всеки дом в селото има войници. В тяхна чест и памет е издигнат паметник. Той  е открит на 1. септември 1942 г., като скулптор е Любомир Далчев, а каменоделец – Блажо Янков от гр. София. Тук ботевите потомци поднесоха венци, а техният вълнуващ рецитал „Заупокойна песен” по стихове на Иван Вазов, Кирил Христов и Димчо Дебелянов, предизвика сълзи в очите на гостите и на местните жители, които още пазят спомена за загиналите в Първата световна война свидни за тях жертви. Всички присъстващи си спомниха в този ден за загиналите във войната и отдадоха своята почит към героизма на всички българи от Югоизточна България, заплатили с живота си за свободата на свидното ни Отечество. Младите ботевци, припомниха, че болката от ужасите на войната не трябва да стихва и героите, които са побеждавали, бранейки отечеството ни, не трябва да бъдат забравени. Кулминацията на тържеството бяха танците на Първи училищен гвардейски отряд, заредени с много патриотизъм, които въодушевиха всички гости.

 

100g_i_sv_voyna_pgpche100g_i_sv_voyna_gvardeytsi

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82/