ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

На 18.ноемрви 2021г.  ученици и учители от Езикова гимназия „Христо Ботев“ – град Кърджали отбелязаха Международния ден без тютюнопушене.

Всяка година в третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Целта на инициативата е да призове всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. За 2021 г. Международният ден без тютюнопушене се отбелязва на 18.ноември с мото на националната кампания: Да спечелим заедно: един месец без никотин!“.

Училищният психолог Мюжгян Фейзи запозна възпитаниците на Езиковата гимназия с тематични филми и презентации по отношение на тютюнопушенето и негативните последици върху здравето.

Ученици от Ученическия съвет, със съдейстието на педагогическия съветник Снежана Кузманова, подредиха информационен кът в училище за вредата от тютюнопушенето. Учениците призоваха всички никотинозависими да спрат употребата на тютюневи изделия, а спестените пари да ги използват за безопасни за здравето нещa или за подпомагане нуждаещи се хора.

Проведе се информационна кампания срещу безразборното изхвърляне на фасове и замърсяването с тях на околната среда. Ученици от девети клас се включиха в кампанията „Промени картинката“ като почистиха  района на училището под мотото „Да опазим околната среда чиста“.

 Целта на инициативата е да повиши информираността на учениците за вредите от тютюнопушенето, като използва методика, представяща информация за здравословни дейности, която да мотивира младите хора да спортуват и осъзнато да водят здравословен начин на живот.

Кажете „не“ на тютюнопушенето, направете живота по-ведър, усмихнат и бездимен!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0/