Езиковата отбеляза Международния ден на Франкофонията – 20 март

За поредна година френскоговорящата общност в гимназията празнува с песни, игри и почит към големите имена във френската история. Със стил и финес учениците от Езиковата гимназия отбелязват Международния ден на Франкофонията. За празника младежите, изучаващи френски език, подготвиха тържество, на което поканиха ръководството, учителите франкофони и своите съученици. Френският език е един от най-говоримите езици в света и е преподаван в почти всички страни по света, а нашето училище е единственото в Кърджали, в което се изучава езикът на Юго.

Фоайето на гимназията бе украсено с балони с цветовете на френското знаме – синьо, бяло, червено, а рисунки, изработени от учениците от осми и десети клас „разказваха“ за най-големите архитектурни забележителности на Франция. Началото на тържеството бе поставено от водещата Анелия Узунова от 9. клас. Франкофонията  започна с презентация на едни от най-забележителните френски личности, подготвена и представена от Веселина Георгиева от 11. клас. Гостите се насладиха и на презентация за най-красивите замъците на Лоара, подготвена и представена от Еда Халибрям от 9. клас, която поздрави присъстващите и с песента „Аз искам“ на ЗАЗ.

Празникът продължи с музикалното изпълнение на ученичките от випуск осми клас, които изпяха песента на ЗАЗ „Каквото и да се случи“ в съпровод на китара. Последвалата викторина показа знанията на учениците от всеки клас за френската култура и език. На първо място застанаха възпитаниците от IX клас.

Ако френският език беше кредитна карта, щеше да е MasterCard: ценна сама по себе си и приета навсякъде по света.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b5/