Езиковата посрещна и посланика на Германия

Посещение на негово Превъзходителство господин Херберт Залбер в ЕГ „Христо Ботев“ Кърджали

На 29.03.2019 година Езиковата гимназия бе посетена от  Негово превъзходителство господин Херберт Cалбер – извънреден и пълномощен посланик на Федерална Република Германия. Той пристигна в Кърджали, заедно с господин Себастиан Клеве, ръководител на отдел „Култура и медии“  и пожела да се срещне с учениците, изучаващи немски език, техните учители и ръководството на училището. Поводът бе провеждащата се в град Кърджали  28. Конференция на сдружението на учителите по немски език в България, на която гимназията е съорганизатор.

Езикова гимназия „Христо Ботев“  е прозорецът на град Кърджали към Европа. Вече десетилетия наред нейните възпитаници се обучават по европейски стандарти и изучават с желание и мотивация чужди езици. Затова неслучайно всяко едно посещение на посланик на Европейска държава в нашия град е свързано със среща с ученици и учители от училището. Още в двора на гимназията посланикът бе приветстван традиционно с гвардейски шпалир,  фанфарна музика и посрещнат с хляб и сол по български обичай. След това в актовата зала  гостите бяха  приветствани от госпожа Йорданка Чавдарова, която изрази своята благодарност към немската държава за възможностите, които немски образователни институции предоставят на ученици и учители, за да бъдат всички те мотивирани,  с желание да овладяват и разпространяват немския език. Изявени ученици от всички паралелки, изучаващи езика на Гьоте и Шилер представиха в презентация  възможностите, които училището им предоставя и успехите и постиженията на възпитаниците на училището в различни олимпиади, състезания и конкурси.  Немски езикови дипломи, DAAD стипендии за обучение в Германия, PAD стипендии за пътуване в Германия, работа  в международни проекти с немски партньори, стипендии за дуално обучение, олимпиада на МОН, състезания на Клетт и Гьоте институт, фестивал на немския театър – многоброен и дълъг бе списъкът от постижения представен пред гостите.

Посланик Салбер бе силно заинтригуван от многообразието от изяви, свързани с родния му език,  както и впечатлен от многобройните отличия и награди, спечелени от учениците. Той изказа своето задоволство от високото ниво на владеене на езика, представено му в изказванията на учениците и благодари на учителите  и ръководството на училището за полаганите от тях усилия за подпомагане на българските младежи при усвояването на немския език, както и за неговото  разпространение. „ Младите хора са бъдещето на Обединена Европа и виждайки вас и вашите постижения, аз съм сигурен, че във ваше лице виждам как този проект ще продължи да се развива и съществува успешно“.

След посещението в Езиковата гимназия господин Салбер откри 28-та конференцията на Сдружението на учителите по немски език, която успешно се проведе в дните от 29.  до 31. март в Езикова гимназия „Христо Ботев“ и в която се включиха близо 150 учители по немски език от цялата страна. Всички те бяха впечатлени от отличната организация  и гостоприемството на организаторите от кърджалийската Езикова гимназия.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80/