Изкуството да дебатираш на немски език

Тази седмица приключиха финалите на състезанието „Младежта дебатира на немски език“ като в него участваха 32 ученици от елитни езикови гимназии в България. От тях осем ще вземат участие в международен лагер за най-добрите дебатьори от Европа. Поради пандемията от коронавирус  той ще се проведе в онлайн  среда

Гордост за Езикова гимназия „Христо Ботев“ и клуба по дебати на немски език е класирането на Борислав Енчев от 11 клас сред най-добрите в страната. Той ще се бори за място на Международните финали в Прага, Чехия. За представянето си на проведените  национални дебати той получи специални  поздравления от журито и от г-н Бернд  Бухолц, главен консултант за обучението по немски език в България към Централната служба за обучение в чужбина  към Немското посолство в София.

Същността на дебата се състои в силна аргументация   по предложените  теми – за полуфинала  „Трябва ли учениците  да бъдат  с включени камери по време на онлайн обучението ?“  и финала „Трябва ли в България 16-годишните да имат право да гласуват?“.  Крайната цел е немското жури  да се убеди в уменията за водене на дебат на участниците.  От голямо значение са и способностите за изразяване на собствено мнение на немски език с непоколебима правота и компетентност за разговор върху по обществено значими теми.

 В словесната схватка на национално ниво в немското състезание   участваха и Ачелия  Ниязи, която също демонстрира решителност и опит в публичните изказвания и Даниела  Михова, която смело реагира на коренно противоположните мнения и вербалните борби. И тримата участници са в 11 клас и се обучават по програма за придобиване на немска езикова диплома DSD II. Младежите от Езиковaта  гимназия  показаха  богат речников запас,  езикова грамотност, широка  обща култура и знание за обществено значими теми и процеси в България и света.  За тях  отстояването на собствени убеждения   е  важен процес, в който изразят своето истинско светоусещане и показват умения да изразят това на чужд език.

Постиженията  на младите ботевци  са следствие от високата им мотивация и задълбочената им работа както в клуба по дебати, така и в часовете по немски език. За всичко това естествено допринасят и техните учители, които с много желание и отдаденост ги насочват и водят по пътя към успеха.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%88-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b8/